Exekútor vysúdil od štátu milióny eur

Košický exekútor Ján Borovský vstúpi do dôchodkového veku ako veľmi bohatý muž. Štát mu za svoje pochybenie spred rokov musí vyplatiť celkové odškodnenie vo výške dvoch miliónov eur (vyše 60 miliónov korún). Súdy tak uzavreli spor z roku 2001, keď vtedajší minister spravodlivosti Ján Čarnogurský neprimerane zasiahol proti podozrivému Borovskému a pozastavil mu výkon funkcie.

02.03.2010 08:36
Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Už pred dvoma rokmi sa ministerstvo muselo Borovskému verejne ospravedlniť za zásah do ľudských práv, exekútor vlani vyhral i na Európskom súde v Štrasburgu, ktorý mu prisúdil 1 500 eur. Borovský žiadal štvornásobok.

„Ministerstvo sa snažilo znížiť výšku škody vypočítanú znalcom,“ uviedol na margo vysokého odškodného hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči. Ani Borovský však nie je celkom spokojný. Požadovanú ujmu najprv vyčíslil na 25 miliónov korún, neskôr ju zvýšil na 70 miliónov. „Je to Pyrrhovo víťazstvo,“ hovorí.

Čo sa vlastne pred takmer desaťročím stalo? Bývalého prezidenta Slovenskej komory exekútorov obvinila polícia v roku 2001 spolu s ďalšími v kauze miliardových únikov z dvoch zbrojárskych podnikov v Detve a Martine. Neskôr bol obvinenia zbavený. Odškodné žiadal za pošpinenie mena v súvislosti s touto kauzou.

Prezumpcia neviny

Písomné vyhotovenie rozsudku nemá zatiaľ ani jedna strana. Ministerstvo vraví, že predošlé vedenie rezortu porušilo prezumpciu neviny a zneužilo svoje právomoci. Vopred ma označili za zločinca, opísal vec exekútor. „Nečakali, kým sa rozhodne o mojich námietkach voči rozhodnutiu o pozastavení činnosti. Rozposlali to na všetky slovenské súdy, dali to aj do novín. Úplne ma tým znemožnili,“ dodal.

Exminister Čarnogurský si teraz udalosť bezprostredne nevedel vybaviť. Za svojím konaním si však stojí. „Vzhľadom na indície, ktoré boli známe, bolo pozastavenie jeho činnosti nevyhnutné. Stačí si pozrieť, čo sa v médiách vtedy o tom hovorilo.“

K neobvyklej výške odškodnenia sa Čarnogurský nechcel vyjadriť, keďže nepozná podrobnosti. Podľa Borovského sú milióny eur v jeho prípade namieste. Tvrdí, že kvôli strate dobrého mena sa mu dosiaľ nepodarilo postaviť na nohy. „Predtým som prijal ročne päťtisíc návrhov na exekúciu, odvtedy ich mám za rok v priemere už iba dvesto.“

Vyhral aj ďalší spor

Exekútor vyhral so štátom aj ďalší veľký spor. Pri výstavbe budovy Železničnej polície došlo v roku 2003 k havárii. Zrútila sa stena jeho exekútorského úradu v susedstve. Znalec vyčíslil škodu na 2,3 milióna korún, stavebná firma Sukmont a Železničná polícia nesúhlasili s dohodou. Borovský ich zažaloval. Účet pre štát je tak oveľa vyšší. Ako informovala hovorkyňa Železničnej polície Ľubica Zoňová, exekútor zatiaľ v roku 2005 vysúdil 6,3 milióna korún plus úroky z omeškania a súdne trovy. Sukmont z toho zaplatil 1,2 milióna korún, zvyšok uhradili daňoví poplatníci. Spor stále nie je uzavretý.

Suma, ktorú štát vyplatí 64-ročnému Košičanovi, je mimoriadna. Na porovnanie, za rok 2009 dostali občania Slovenska podľa rôznych odškodňovacích predpisov od rezortu spravodlivosti dokopy 929-tisíc eur, teda necelú polovicu z Borovského dvoch miliónov. Milióny pre exekútora musí nájsť vo svojej pokladnici ministerstvo spravodlivosti.

debata chyba