Nováky si pripomínajú výročie osemnásobnej tragédie

Ani po troch rokoch nie je známy vinník tragédie vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, pri ktorej prišlo o život 8 ľudí a ďalší boli zranení. Výbuchy munície rozmetali budovu, v zemi zostal kráter s priemerom 20 metrov. Tlaková vlna bola taká silná, že rozbíjala výklady a okná v celom meste a širokom okolí, pocítili ju aj v Prievidzi vzdialenej 12 kilometrov.

02.03.2010 12:16
VOP Nováky po výbuchu Foto:
Na mieste opravárenského podniku zostali po výbuchu len trosky.
debata

Poškodenú fabriku postupne opravili a dnes v nej už opäť likvidujú muníciu. V súčasnosti vo VOP Nováky pracuje okolo 200 ľudí. Peter Trgiňa, generálny riaditeľ podniku, ubezpečuje, že ľudia robia s výbušninami v úplne iných podmienkach ako predtým. „Urobili sme opatrenia, ktoré tragédiu v takom rozsahu vylučujú,“ zdôraznil Trgiňa.

Vlani začiatkom septembra vo VOP opäť explodovala munícia. Dlhoročnej pracovníčke vybuchla pri rozoberaní súčiastka, ktorá ju pripravila o ruku a spôsobila jej aj ďalšie vážne zranenia.

Všetko o udalostiach spred troch rokov v Novákoch

Dušan Šimka (Slobodné fórum), primátor Novák, tvrdí, že výbuchy z podniku počuť stále. „Sú to buchnutia, tlmené výbuchy, počujem ich aj ja, pretože bývam neďaleko. Vždy je to nepríjemný pocit, keď sa to ozve. No asi s tým nič nenarobíme, ľudia chcú mať robotu,“ povedal primátor.

Za tragédiu spred troch rokov sa budú pred súdom zodpovedať štyria bývalí manažéri a bezpečnostný technik. Pred mesiacom na nich podal prokurátor obžalobu pre prečin všeobecného ohrozenia. Spis má okolo 10-tisíc strán a 34 zväzkov, obvineným hrozí trest od 4 do 10 rokov. Termín súdneho pojednávania zatiaľ nie je známy.

„Okresný súd v Prievidzi vo veci koná a všetkým oprávneným osobám doručuje obžalobu. Dovedna je potrebné doručiť 53 rovnopisov obžaloby. Zákonná sudkyňa už študuje rozsiahly spisový materiál,“ povedal Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

debata chyba