Na Slovensku sa už povinne vysielala aj sovietska hymna

Štátna hymna sa bude hrať povinne v školskom i verejnoprávnom rozhlase. Nič nové pod slnkom, za totality však muselo rádio na Slovensku o polnoci vysielať aj sovietsku hymnu.

03.03.2010 06:00
Josif Vissaronovič Stalin Foto:
Josif V. STalin
debata

Po druhej svetovej vojne sa tu vzdávala povinná úcta osloboditeľovi z východu. V úradoch viseli vedľa seba obrazy prezidenta Edvarda Beneša a generalissima Josifa Stalina. Pri slávnostných príležitostiach sa spolu s československou hymnou hrala aj hymna ZSSR.

Po februári 1948 to však zašlo až tak ďaleko, že Slovákov a Čechov noc čo noc „uspávali“ hymnickou piesňou: „Sajuz nerušimij, narodov svabodnych / naveki splatila Velikaja Rus“.

„Tento stav trval až do reformy rozhlasu v roku 1956, čiže do politického odmäku u nás i v celom východnom bloku,“ hovorí historička Eva Ješutová, ktorá pracuje v archíve Českého rozhlasu.

Po Chruščovovej kritike stalinizmu na 20. zjazde sovietskych komunistov sa v Československu začali ozývať hlasy proti prílišnej závislosti od Moskvy. Zrušenie každodenného vysielania sovietskej hymny v rozhlase požadovali najmä študenti, a to ešte pred ich odvážnym majálesom v roku 1956.

Podľa Ješutovej zistení Československý rozhlas naposledy odvysielal hymnu krajiny sovietov krátko pred polnocou 7. mája. „Ale už o päť dní skôr to odkleplo politbyro KSČ – vtedy najvyšší politický orgán, bez jeho súhlasu by také niečo nebolo možné,“ dodáva Ješutová.

Historička nevie o tom, že by sa v časoch Protektorátu Čechy a Morava v rozhlase hrala popri českej aj nemecká hymna. Ani vo vojnovom slovenskom štáte tunajší rozhlas nekončil svoje vysielanie hymnou tretej ríše. Hrala sa len štátna hymna, ktorou vtedy bola historická pieseň Hej, Slováci.

Totalitný a vazalský charakter vtedajšieho režimu sa však prejavil pri iných príležitostiach. Spisovateľ Alfonz Bednár spomínal, ako sa na Slovensku oslavovali každý rok 20. apríla narodeniny Adolfa Hitlera.

Bratislavský rozhlas vysielal k tejto udalosti aj v roku 1940 slávnostný program – so štátnymi hymnami a prejavmi – ktorý mali povinne preberať školské rozhlasy. Na Gymnáziu v Liptovskom Mikuláši, kde vtedy Bednár učil, sa však porúchala technika a reproduktory v triedach celý čas len „pískali a kvílili a chrchľali“. Niekto to nahlásil a riaditeľa gymnázia vzápätí za trest preložili na inú školu.

debata chyba