Pokútna kúpa bytu sa Počiatkovi oplatila

Dôchodkyňa Mária Fiderická odchádzala z Justičného paláca nespokojná. Jedenásťročný spor o byt s ministrom financií Jánom Počiatkom (Smer) s konečnou platnosťou prehrala. Stále však tvrdí, že o strechu nad hlavou v lukratívnej časti Bratislavy ju Počiatek pripravil podvodom.

04.03.2010 12:07 , aktualizované: 20:44
Ján Počiatek Foto: ,
Minister financií Ján Počiatek
debata

Lavica oproti Fiderickej zívala prázdnotou. Minister nepovažoval za potrebné poslať na súd ani svojho právnika. Odvolací senát skonštatoval, že žaloba dôchodkyne je zle napísaná a jej odvolanie pre formálne nedostatky zamietol.

„Je to všetko podvod,“ hnevala sa Fiderická. So situáciou sa nemieni zmieriť, lebo je presvedčená, že sa stala obeťou bytovej mafie. Počiatek k rozhodnutiu súdu nepovedal nič. „Výmysly pani Fiderickej nebude nijako komentovať,“ odkázal jeho hovorca Miroslav Šmál.

Príbeh sa začal písať v roku 1997, keď za Fiderickou prišla jej dcéra, ktorá dlhovala 200-tisíc korún bývalému priateľovi. Ten mal naporúdzi riešenie. Jeho známy – Ján Počiatek – mame peniaze požičia, ak založí svoj byt. Dôchodkyňa napokon súhlasila.

Počiatek, naopak, tvrdí, že k pôžičke neprišlo a Fiderická mu byt pod Hradom predala za pol milióna korún. Peniaze jej vraj vyplatil osobne v aute, nemá však na to žiaden doklad iba svedka Róberta Pintera. Byt Počiatek obratom predal za osemstotisíc korún. Medzičasom štyrikrát zmenil majiteľa.

Dôchodkyňu vtedy zaviedli k notárovi, kde naraz podpísala nielen zmluvu o pôžičke a záložnú zmluvu, ale aj kúpnu zmluvu, zmluvu o vklade do katastra a splnomocnenie pre Pintera. Fiderická tvrdí, že papiere jej podstrčili. Počiatek hovorí, že ich podpísala dobrovoľne s tým, že sa neskôr sama rozhodne, či chce byt len založiť, alebo predať.

Onedlho prišli k dôchodkyni traja podľa jej slov vyholení muži a oznámili jej, že sa má vysťahovať alebo zaplatiť 800-tisíc korún. Byt sa zakrátko dostal do vlastníctva niekoho iného. Ponúkli jej ho na odkúpenie za 1,3 milióna. Tie dôchodkyňa nemala, a tak skončila na ulici.

„Mám päť detí, musela by som byť na hlavu padnutá, aby som dobrovoľne predala pod cenu takú lukratívnu nehnuteľnosť,“ vraví Fiderická. Počiatek vo vyjadrení pre súd jej tvrdenia označil za špekulatívne a zavádzajúce. „Koná účelovo v snahe získať neoprávnený majetkový prospech,“ uviedol minister.

Vecou sa v minulosti zaoberala aj polícia. Trestné konanie napokon odložila s tým, že nejde o trestný čin.

Ján Počiatek

  • podľa posledných majetkových priznaní je najbohatším slovenským politikom
    • okrem ministerského platu zarobil v roku 2008 ďalší milión eur
    • dokončuje vilu pod Slavínom, jej cena sa odhaduje na niekoľko miliónov eur
    • v majetkovom priznaní má aj dve garáže, zastavané pozemky, ornú pôdu, les, ale aj zbierku obrazov a sôch
    • pred dvoma rokmi vzbudil pozornosť, keď sa na jeho ruke objavili hodinky z červeného zlata s remienkom z krokodílej kože za milión korún
    • s ministrom Robertom Kaliňákom vlastnia v Bratislave sieť reštaurácií
debata chyba