Vlastenectvo made in SNS študentov pobúrilo, budú protestovať

Zákon o vlastenectve vôbec nemá také účinky, ako si SNS predstavovala. Norma ešte nie je v platnosti a už sa proti nej zdvihla vlna odporu. V stredu budúci týždeň plánujú študenti protest pred Prezidentským palácom. Chcú tak dať prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi najavo, že s vlasteneckými novinkami nesúhlasia a odkázať mu, aby zákon nepodpisoval.

05.03.2010 09:26 , aktualizované: 10:12
Slota, Rafaj Foto:
Spokojný navrhovateľ zákona o vlastenectve Rafael Rafaj (vpravo) s predsedom SNS Jánom Slotom po tom, čo zákon v parlamente prešiel.
debata

Na školách sa rozbehla aj petičká kampaň za zrušenie zákona. „Zákon porušuje právo na slobodu názora a ľuďom vštepuje do hlavy vlastenectvo kryté zákonom,“ povedal pre televíziu TA3 Robert Mihály z Iniciatívy za transparentnú demokraciu. Ak prezident zákon odobrí, aktivisti plánujú ďalší protest pred parlamentom.

Svoj nesúhlas vyjadrujú študenti aj na sociálnej sieti Facebook. Existujú už dve skupiny, ktoré nesúhlasia s tým, aby sa vlastenectvo prikazovalo zákonom. Jedna z nich má už vyše 7-tisíc a druhá 4-tisíc členov. Ich počet ďalej narastá. „Jedna vec je národné povedomie, vec druhá je nadiktované národné povedomie. Každý člen tejto skupiny odmieta zákon o vlastenectve pre jeho nedemokratický obsah, ako i jeho snahu umelo vtĺkať vlastenectvo do hláv študentov,“ píše jeden zo zakladateľov skupín. „Zákonom ľudí neprinútiš milovať svoju vlasť,“ tvrdia ich členovia. „Zákon o vlastenectve v takejto podobe ako je teraz, odmietame. Chceme slobodu, nie príkazy.“

Rozčarovaní nie sú však len študenti. Riaditelia škôl sa obávajú finančných problémov. Zákon im totiž prinesie zvýšené výdavky, ktoré na tento rok neboli naplánované. Školy budú musieť investovať do zastaraných rozhlasov, aby mohli žiakom púšťať hymnu. Niektoré školy v obciach dokonca rozhlas vôbec nemajú. Zákon totiž nariaďuje, aby sa každý pondelok začínalo vyučovanie štátnou hymnou. Vybavenie tried vlajkami, štátnymi symbolmi, či preambulou je tiež povinnosťou škôl, pričom zafinancovať to musia z vlastného vrecka.

Národniari však tvrdia, že to nemôže byť veľmi finančne nákladné a problém v tom nevidia. Mikolaj školám odmieta poslať peniaze, či už na opravu nefunkčných školských rozhlasov, prípadne nákup CD prehrávačov, na ktorých by mohli hymnu púšťať. Pre školy nakoniec nevydá ani nijaký predpis, ako majú vyzerať texty preambuly a hymny. „Žiadne vyhlášky nebudeme dávať, lebo môže byť aj kvalitnejší papier, ako my predpíšeme. Alebo si to školy môžu dať aj do skla,“ povedal.

V piatok počas kontrolného dňa premiéra Roberta Fica na ministerstve školstva minister Mikolaj priznal, že sa bude musieť spracovať smernica, ktorá spresní nariadenia vyplývajúce z vlasteneckého zákona. Učitelia totiž nevedia, ktoré priestory okrem tried budú musieť vybaviť vlajkou, štátymi symbolmi a textom hymny a preambuly. Podľa niektorých vraj k týmto priestorom patria aj telocvične. Mikolaj zároveň opäť zopakoval, že naplnenie zákona školám nemôže robiť finančné problémy. Ak by skutočne nejaká škola na to peniaze nemala, mohlo by sa to podľa neho vyriešiť vyhlásením zbierky.

debata chyba