Rómske osady sa rozširujú, za desať rokov ich na Slovensku pribudlo 71

Za posledných deväť rokov pribudlo rómskych osád, ktorých obyvatelia žijú v zlých sociálnych pomeroch. Zatiaľ čo v roku 2000 bolo na Slovensku evidovaných 620 osád, vlani sa ich počet zvýšil na 691.

05.03.2010 17:08
rómska osada Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplynulo to z porovnania skorších štatistík s najnovšími údajmi, ktoré vo svojej výročnej správe za vlaňajšok zverejnil úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Starostovia obcí na východnom i južnom Slovensku už skôr upozornili, že rómske osady sa rozrastajú. K nárastu obyvateľov podľa nich prispeli aj vyššie príspevky pri narodení dieťaťa, ktoré od roku 2007 postupne presadil kabinet premiéra Roberta Fica (Smer). Nárast rómskej populácie v osadách a mestských zónach potvrdil aj úrad splnomocnenca.

K rómskej národnosti sa v roku 2001 oficiálne prihlásilo necelých 90 000 ľudí, podľa odhadov však v krajine žije asi pol milióna Rómov. Úrad upozornil, že približne 330 000 obyvateľov rómskej národnosti vlani trpelo nedostatkom a žili v nepriaznivých sociálnych podmienkach. Mnohí bývali v chatrčiach z dreva, hliny či plechu, zväčša bez vodovodu či elektriny, uviedli autori výročnej správy. Chudobní Rómovia pochádzali najmä z rómskych osád na východe a juhu krajiny.

Autori správy tiež upozornili, že jednoduché príbytky boli vybudované nezriedka svojpomocne, mimo stavebného konania a bez usporiadania vlastníckych vzťahov k pozemkom. „Najzávažnejším problémom je nedostatočný prístup k elektrine, pitnej vode, plynu, kanalizácii a odvozu odpadu,“ píše sa v materiáli.

Bytovú otázku obyvateľov rómskych osád rieši podľa úradu splnomocnenca jedine program ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja ešte z roku 2001. Za uplynulé obdobie sa v rámci neho postavilo 2700 bytov.

Dotáciu ministerstva v celkovej výške 5,07 milióna eur na výstavbu nájomných bytov nižšieho štandardu si vlani rozdelilo 314 obcí; ďalších 407 780 eur smerovalo na výstavbu technickej vybavenosti. Úrad splnomocnenca vlády zas minulý rok prispel takmer 390 000 eurami na 33 projektov na bývanie, ďalších 305.557 eur išlo na riešenie havarijných situácií v súvislosti s bývaním.

Časť odborníkov už dlhšie obdobie vládu kritizuje za údajne nedostatočné riešenie rómskej problematiky. Úrad splnomocnenca pripustil, že problémy s bývaním Rómov z osád pretrvávajú. Médiá zas v minulosti upozornili na viaceré prípady vysťahovania Rómov z miest po tom, čo samosprávy predali domy, kde títo ľudia bývali. Vysťahovávanie Rómov na perifériu či do iných okresov kritizoval aj vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič (Smer).

debata chyba