Poslankyňa Smeru vykúzlila z poľa parcelu pre syna

Ornú pôdu a pasienky v rodnej obci získala od Slovenského pozemkového fondu poslankyňa Smeru Viera Mazúrová. V marci 2008 jej fond prenajal 6,5 hektára zeme v Oravskej Lesnej na desať rokov za symbolické nájomné 100 korún za hektár ročne. O rok neskôr fond pozemky vo vlastníctve štátu predal jej synovi.

08.03.2010 06:01
Mazúrová, dom, parcela Foto:
Viere Mazúrovej pozemkový fond najskôr pôdu v Oravskej Lesnej prenajal a potom predal jej synovi. Ten začal hneď stavať.
debata

Mazúrovci nie sú v tomto prípade podľa zistení Pravdy reštituenti, ani na danom mieste nevlastnili iné parcely, ktoré by potrebovali sceliť. Podľa nájomnej zmluvy fond poskytol územie na poľnohospodárske účely. Poslankyňa sa však podľa všetkého farmárčiť nechystala. Jej syn hneď požiadal o vydanie stavebného povolenia pre rodinný dom.

Obec stavbu najskôr nepovolila. „Nemali splnené podmienky zo stavebného zákona, tak sme ich požiadali o doplnenie všetkých podkladov, čo k tomu patria, vrátane doriešenia vlastníckych vzťahov,“ vysvetlil starosta obce Albín Viater.

Starosta vraví, že Mazúrovci na potrebné náležitosti nečakali a začali stavať. „Občania mi avizovali v roku 2008, že sa tam robí stavba. Nemal som však žiaden písomný podnet, tak sa to špeciálne nevyhodnocovalo,“ uviedol Viater.

Poslankyňa Smeru Viera Mazúrová pri skladaní... Foto: Ivan Majerský
Viera Mazúrová Poslankyňa Smeru Viera Mazúrová pri skladaní poslaneckého sľubu.

Poslankyňa tým porušila podmienky nájomnej zmluvy s pozemkovým fondom, začo jej však hrozila iba symbolická pokuta – 30 percent z ceny nájmu za dotknutý hektár, teda iba niekoľko sto korún.

Kúpiť pôdu od pozemkového fondu sa synovi Mazúrovej podarilo vďaka tomu, že obec mu vydala na stavbu rodinného domu ešte v apríli 2008 územné rozhodnutie. Podľa nájomnej zmluvy poslankyňa nesmela bez súhlasu fondu meniť druh pozemku z ornej pôdy a pasienkov na stavebný. Nebolo však treba. Oravská Lesná nemá spracovaný územný plán. Dnes už má syn poslankyne v rukách aj stavebné povolenie. Hrubá stavba rodinného domu je hotová.

„Som zvedavý, akú sociálnu cenu rodina pani poslankyne Smeru od pozemkového fondu dostala,“ nesúhlasí s postupom vedenia fondu poslanec Zsolt Simon (Most-Híd). Kúpna zmluva je na internetovej stránke fondu zverejnená, údaj o cene je však vyčiernený.

Viera Mazúrová sa k záležitosti odmietla vyjadriť. Najprv prisľúbila odpoveď na otázku zaslanú mailom, neskôr už nedvíhala telefón a neodpovedala ani na SMS správu. Cenu a podrobnosti predaja pozemkov nevysvetlil minulý týždeň ani pozemkový fond. Jeho hovorca Ľudovít Kavjak bol na dovolenke. Nikto iný na otázky neodpovedal.

Viera Mazúrová (Smer)

  • do slovenského parlamentu sa dostala ako náhradníčka za Jaroslava Bašku, ktorý nastúpil na post ministra obrany
    • je podpredsedníčkou výboru pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien
    • pred vstupom do politiky pracovala ako regionálna riaditeľka poisťovne Kooperativa, zároveň podnikala ako daňová poradkyňa
    • v nedávnych župných voľbách ju zvolili aj do zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja
debata chyba