Štát urobil z Mečiarovho človeka zemepána

Za podozrivých okolností sa dostal šéf krajského pozemkového úradu v Bratislave Ivan Mišík k takmer tritisíc štvorcovým metrom pôdy v dedine Láb. Prednosta má blízko k HZDS, ktoré ovláda rezort pôdohospodárstva. Počas oboch Mečiarových vlád sedel v najvýznamnejších štátnych podnikoch ako Nafta Gbely, Transpetrol a Slovnaft.

08.03.2010 06:01
Lab, pozemky Foto:
V tejto lokalite si Ivan Mišík kúpil pôdu od pozemkového fondu.
debata

Mišík tvrdí, že išlo o klasickú kúpu susedných pozemkov. „Podal som si žiadosť o odkúpenie a fond súhlasil,“ povedal prednosta. Za akú cenu to bolo, tají. Jeho pôvodný pozemok mal rozlohu viac ako 4-tisíc štvorcových metrov, prikúpením pôdy od fondu si ho takmer zdvojnásobil. Pozemky patria pod dohľad úradu, ktorý práve Mišík riadi.

Pozemkový fond môže pozemky predávať vtedy, ak sú určené na výstavbu. A to v prípade Mišíkových parciel neplatí. Obecní poslanci totiž neschválili územný plán, ktorý by ich premieňal na stavebné. Podľa vicestarostu Lábu Dušana Vavrinca by sa k tomu mali dostať až v júni. „Ak je to tak, potom pozemkový fond porušil zákon,“ povedal exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most).

Pozemkový fond bežne nevyhovie takým žiadostiam, ako bola Mišíkova. Dedina Láb napríklad chcela, aby jej predal pár desiatok štvorcových metrov na bezpečné otáčanie autobusov. „Fond nám to zamietol,“ potvrdil Vavrinec. Simon upozornil na to, že aj roľníci čakajú aj viac ako päť rokov na odobrenie kúpy. Myslí si, že fond nemal Mišíkovi pozemok predať. „Počas bývalej vlády sa fyzickým osobám predávalo minimum pozemkov,“ dodal exminister.

Ďalšie nejasnosti sprevádzajú kúpnu zmluvu, ktorá platí od 3. decembra 2009. Deň predtým bol chod pozemkového fondu zastavený a nemohol podpisovať nič, teda ani predaje. Vláda totiž 2. decembra pre iné pozemkové škandály odvolala celé jeho vedenie. Premiér Robert Fico (Smer) vtedy tvrdil, že fond „nemôže prijímať žiadne rozhodnutia“.

Kedy presne zástupcovia fondu podpísali predaj, je možné vyčítať zo zmluvy, ktorá mala byť zverejnená na internete. Hoci je fond povinný zmluvu zverejniť do piatich dní od podpisu oboma stranami, na webe v tomto termíne nefiguruje. Fond denníku Pravda prisľúbil, že sa vyjadrí tento týždeň.

debata chyba