Dvojkou Smeru bude vo voľbách Paška, takmer istý je aj Ondruš

Najsilnejšiu koaličnú stranu Smer povedie do júnových parlamentných voľbách jej predseda Robert Fico. Novinárov o tom informoval na tlačovej konferencii po zasadnutí predsedníctva strany. Na druhé miesto kandidátky sa prepracoval predseda parlamentu Pavol Paška, tretím je minister vnútra Robert Kaliňák.

11.03.2010 16:05
debata

Na ďalších miestach sa nachádzajú podpredsedovia strany Marek Maďarič, Dušan Čaplovič a Igor Federič. Na siedmom mieste nasleduje minister financií Ján Počiatek, osmičku má minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, na deviatom mieste sa nachádza šéf rezortu zdravotníctva Richard Raši a prvú desiatku uzatvára ministerka práce Viera Tomanová.

Zvoliteľné 36. miesto pripadlo bývalému moderátorovi a súčasnému šéfovi tlačového a komunikačného odboru úradu vlády Braňovi Ondrušovi.

Prieskumy verejnej mienky dlhodobo označujú Smer za jasného víťaza volieb. „Kandidátka je zostavená z ľudí, ktorí sú od samého začiatku pri strane Smer,“ povedal novinárom Fico. Na zvoliteľných miestach kandidátky, ktorú Smer predstavil ako posledná z parlamentných strán, sú ďalej aj riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko, šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma alebo bývalý futbalový tréner a poslanec strany Dušan Galis.

Na kandidátke figuruje v šiestej desiatke aj okresný predseda Smeru v Martine Ján Kvorka. Súčasný poslanec údajne ešte v roku 2006 zbil muža a pred stíhaním ho chráni poslanecká imunita. Fico Kvorku obhajoval, tvrdil že nebol právoplatne odsúdený. Na kandidátke naopak chýba šéf zahraničného parlamentného výboru Juraj Horváth. „Ľudia majú aj iné plány so svojím životom a my tie plány rešpektujeme,“ zdôvodnil jeho nezaradenie Fico.

Smer má v súčasnosti v 150-člennej Národnej rade 50 poslancov; podľa prieskumov verejnej mienky by vo voľbách mohla získať ešte viac poslaneckých kresiel. Fico vyhlásil, že strana verí v lepší volebný výsledok než v roku 2006, keď získala 29,14 percenta hlasov. Prieskumy jej prisudzujú volebný zisk okolo 40 percent.

Politické strany musia odovzdať kandidačné listiny do nedeľňajšej polnoci. Zoznamy už skôr uzavreli tri opozičné strany SDKÚ, KDH a SMK, ako aj dve menšie vládne strany SNS a HZDS. Na Slovensku budú voľby 12. júna.

Kto obsadil prvých 30 miest kandidátky Smeru do júnových volieb
1. Robert Fico
2. Pavol Paška
3. Robert Kaliňák
4. Marek Maďarič
5. Dušan Čaplovič
6. Igor Federič
7. Ján Počiatek
8. Ľubomír Jahnátek
9. Richard Raši
10. Viera Tomanová
11. Jaroslav Baška
12. Ľubomír Vážny
13. Miroslav Číž
14. Ján Richter
15. Vladimír Faič
16. Peter Žiga
17. Jana Laššáková
18. Renáta Zmajkovičová
19. Stanislav Kubánek
20. Juraj Blanár
21. Tibor Glenda
22. Magda Košútová
23. Martin Glváč
24. Ján Podmanický
25. Peter Kažimír
26. Jozef Burian
27. Pavol Pavlis
28. Viktor Stromček
29. Dušan Muňko
30. Maroš Kondrót
debata chyba