Český pán slovenských emisií sa zvykne vynoriť nečakane

Neznáma firma na trhu s realitami zaskočila v roku 2008 obchodníkov v Česku, keď zrazu zhrabla kšeft za miliardy korún. Spoločnosť Telefónica O2 predala svoj viac ako 4-miliardový nehnuteľný majetok firme Bohemia Real Estate Investments (BREI). Išlo o 300 budov na ploche 632-tisíc štvorcových metrov. Neskôr sa ukázalo, že kupec patrí do skupiny Rentera, ovládanej istým Milanom Růžičkom.

13.03.2010 08:08
Interblue Group, Milan Ružička Foto:
Projektový manažér František Jakoubek (vzadu) a Milan Ružička, údajný majiteľ.
debata

České médiá špekulovali o neznámom tichom spoločníkovi a tiež o neistom pôvode peňazí. „Je prinajmenšom podivuhodné, že nová firma, akou je BREI, sa teraz objavuje s akvizíciou takého významného portfólia,“ uviedol vtedy pre ekonomický denník E15 Tihamer Frank Balazs, investičný agent z poradenskej realitnej spoločnosti DTZ.

Pod Růžičkovu skupinu Rentera patrí okrem BREI ešte päť ďalších spoločností. Väčšinou podnikajú s nehnuteľnosťami. Ďalej je to akciovka Hotel u města Vídně, ktorá v Českom Krumlove prevádzkuje Růžičkov luxusný hotel Bellevue – najväčší v meste.

Základné imanie Rentery je 359 miliónov českých korún, hovorí výročná správa za rok 2008. Firma vznikla iba tri roky predtým. K jej významným klientom patrí ČSOB, Komerčná banka či Česká poisťovňa.

Rentera sa podľa oficiálnych dokumentov venuje podnikaniu v realitách a hotelierstve na území Česka, teda nijakým emisiám. Růžička je vo firme šéfom predstavenstva. Podpredsedníčkou Rentery je Bratislavčanka Martina Vašková, členom ďalší Bratislavčan Tibor Horváth. V dozornej rade sedí Andrea Homolová z Banskej Bystrice.

debata chyba