Na voľbách zarobí podnikateľ blízky vláde

Tisíce eur chce na parlamentných voľbách zarobiť tlačiareň podnikateľa Ivana Kmotríka, blízkeho vládnej koalícii. V poslednej chvíli si zabezpečuje, aby neobišla naprázdno a pre júnové voľby tlačila časť hlasovacích lístkov.

16.03.2010 06:21
Ivan Kmotrík Foto:
Ivan Kmotrík na futbalovom zápase.
debata

Každý volič by mal dostať 18 lístkov, toľko strán totiž do nedeľňajšej polnoci podalo kandidačnú listinu. Kmotríkova tlačiareň Versus pôvodne nemala získať ani cent. Ministerstvo vnútra zverilo celú zákazku na volebné tlačivá konkurenčnej firme Bonus Real. „Predpokladaná hodnota zákazky je vyše 1,8 milióna eur,“ potvrdil František Horvat z rezortu vnútra.

Spolumajiteľ firmy Bonus Real Vladimír Jakubáč priznal, že zarobiť môže aj Versus. „Rokujeme o tom, že by sa podieľal na zákazke,“ reagoval. Prečo a v akej miere chcú využiť služby Kmotríkovej tlačiarne, nevysvetlil. „To je náš problém,“ dodal.

Kmotríkovým firmám sa za vlády Roberta Fica darí. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) zveril Versusu tlač Učiteľských novín. Miliónové obchody získalo aj Kmotríkovo vydavateľstvo SPN, ktoré pre Mikolaja tlačí nové učebnice. Firma EHC Service, ktorá patrí aj Kmotríkovmu Grafobalu Group, zas dostala priamym zadaním od ministerstva vnútra zákazku na monitorovanie východnej hranice.

Rezortu vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer) neprekáža, že tlačivá, ktoré musia mať predpísané ochranné prvky, nebude robiť len vybraná tlačiareň. „Výber subdodávateľov je plne v kompetencii nášho zmluvného partnera,“ uviedla Alena Koišová z tlačového odboru. Riaditeľ Versusu Albín Tuharský na otázky Pravdy do uzávierky nereagoval.

Štát potrebuje pre parlamentné voľby milióny tlačív. Pred štyrmi rokmi naplánoval, že treba zabezpečiť zhruba 90 miliónov hlasovacích lístkov a 4,5 milióna zoznamov zaregistrovaných kandidátov. Okrem toho je potrebné vytlačiť tisíce kusov zápisníc volebných komisií či preukazov členov komisií.

Politické strany do nedele mali čas na odovzdanie kandidačných listín. Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová informovala, že kandidátky odovzdalo 18 politických strán, prostredníctvom ktorých chce o voličov zabojovať 2¤401 ľudí. Komisia ešte musí ich kandidatúru odobriť. Registráciu musí stihnúť do 3. apríla.

Politika láka Krajcera i športovcov

Do vysokej politiky mieri moderátor politickej talkshow De Facto v televízii JOJ Daniel Krajcer. Do parlamentu chce vstúpiť v tričku SaS. Jej predsedu Richarda Sulíka pritom mal len pred necelými dvoma týždňami ako hosťa v relácii. Televízia JOJ oznámila, že Krajcer na obrazovke končí. „Po vzájomnej dohode v televízii skončil svoje pôsobenie,“ povedal Jozef Gogola z JOJ.

Ak by Krajcer ako päťka na kandidátke neuspel, návrat do televízie nemá istý. „Nemám takú dohodu a o neúspechu neuvažujem,“ vyhlásil Krajcer.

O priazeň voličov sa uchádza aj šéf tlačového odboru na Úrade vlády Braňo Ondruš, ktorého do volieb postavil Ficov Smer. Na svojho hovorcu Martina Krajčoviča stavia aj opozičné KDH, SDKÚ dala šancu hovorcovi Žiliny Martinovi Barčíkovi.

Bývalá hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Horváthová presvedčila mimoparlamentnú SDĽ. Jej deviate miesto na kandidátke obsadil poslanec komárňanského zastupiteľstva a kanoista Juraj Bača.

Na športovcov ide voličov vábiť aj koaličná SNS. Šéf strany Ján Slota zlákal bývalého hokejistu Vincenta Lukáča, niekdajšieho automobilového pretekára Jozefa Studeniča a bývalého futbalistu Jozefa Čapkoviča.

Po júnových voľbách sa s veľkou politikou rozlúči dvojnásobný expremiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, ktorý nekandiduje po škandáloch strany s financovaním. Poslaneckú lavicu opustí aj František Mikloško (člen KDS). Po 20 rokoch odchádza z politického ringu, jeho strana totiž nemá peniaze na kampaň.

debata chyba