Na bývalého starostu dohliadala tajná služba

Do Bielikovho prípadu vstúpila aj Slovenská informačná služba (SIS). Z jej archivačného oddelenia v roku 2004 záhadne zmizli viaceré nahrávky z policajných akcií, medzi nimi aj tie, ktoré sa týkali priamo Bielika. Navyše, zainteresovaná v kauze bola aj agentka SIS s krycím menom Kováčová.

17.03.2010 06:28
Jaroslav Šuščák Foto:
Jaroslav Šuščák.
debata

Z archivačného oddelenia polície zmizlo začiatkom roka 2004 vyše 45 nahrávok z policajných akcií. Sedem z nich sa týkalo práve Bielika. Ministerstvu vnútra vtedy šéfoval Vladimír Palko, Bielikov stranícky kolega z KDH. Špeciálny súd skonštatoval, že okrem toho sa do procesu snažila zasiahnuť aj agentka tajnej služby s krycím menom Kováčová.

Tá sa mala 27. januára 2006 stretnúť s vyšším súdnym úradníkom Martinom Števíkom, prideleným predsedovi senátu, ktorý v kauze pojednával. Mala od neho požadovať informácie o prípade vtedajšieho primátora Rače. Podľa súdu tým zasiahla do jeho nezávislosti. Agentka údajne úradníkovi tvrdila, že prípad sa vyvíja inak, ako tajná služba zamýšľala. SIS však tieto informácie poprela.

Predseda Špeciálneho súdu sa vtedy obrátil na ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a šéfa SIS Ladislava Pittnera. Pittner sa Kováčovej zastal a uviedol, že príslušníčka SIS, ktorá bola v tom čase zaradená v útvare na odhaľovanie korupcie v štátnej správe, si len plnila svoje služobné povinnosti.

Kováčová na súde vyhlásila, že kauzu Pavla Bielika SIS nikdy nerozpracovala a nechcela získavať ani žiadne informácie o dianí na Špeciálnom súde. Števík podľa nej iba zle pochopil jej slová. „To, že sa s Bielikom poznám súkromne, neznamená, že sme sa často stretávali. Ani sa mi nikdy nezmienil o tejto kauze,“ dodala s tým, že Bielik od nej nikdy nežiadal, aby zisťovala o dianí v kauze informácie.

Agentka bola kedysi aj členkou SNS. Podľa predsedu Jána Slotu mohla do strany preniknúť v 90. rokoch.
V prípade bol od začiatku okrem Bielika obžalovaný aj podnikateľ Jaroslav Šuščák, ktorý je jedným z obžalovaných. Korunným svedkom bol Pavol Kollár, ktorý sa snažil oboch usvedčiť z korupcie.

Odpočúvanie telefonátov medzi Šuščákom a Kollárom, ktorý spolupracoval s políciou ako agent:

Kollár: „Tak ako sme sa dohodli, bol som za starostom overiť, či je to tých päť percent.“
Šuščák: „Nemám dôvod hovoriť vám niečo iné.“
Kollár: „Starosta chcel peniaze dopredu, ale snažil som sa ho presvedčiť, aby to rozdelil na dve časti – územné rozhodnutie a stavebné povolenie.“
Šuščák: „Kreslil vám niečo starosta?“
Kollár: „Áno, kreslil. Vie počítať.“
Šuščák: „Starosta vie naozaj dobre počítať.“
Kollár: „Starosta nebol ústretový, povedal päť percent.“
Šuščák: „Určite tlačil aj na nejaký pozemok preňho.“
Kollár: „Aj štyri percentá by boli dosť.“

Odpočúvanie telefonátov zaznelo v marci 2006 na verejnom pojednávaní Špeciálneho súdu

debata chyba