Mikolaj reaguje na Sólyoma. Spúšťa kontroly na maďarských školách

Špeciálnymi kontrolami znalostí slovenčiny Štátnou školskou inšpekciou reaguje na výroky maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma minister školstva Ján Mikolaj (SNS). "Ukazuje sa nám, že výsledky znalostí slovenského jazyka najmä v školách s vyučovacím jazykom maďarským nie sú dobré," reagoval Mikolaj po tom, čo vláda jednohlasne schválila jeho návrh na skvalitnenie výučby štátneho jazyka v školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín.

17.03.2010 13:34 , aktualizované: 13:56
Ján Mikolaj Foto:
Minister školstva Ján Mikolaj
debata

Materiál sa na programe rokovania vlády objavil len ráno, nestihol prejsť ani pripomienkovým konaním. Mikolaj tvrdí, že to bolo urgentné. „Sú iniciatívne vyjadrenia prezidenta Maďarskej republiky, ktorý tvrdo napadol úroveň vzdelávania, takže som cítil za povinnosť zareagovať,“ konštatoval Mikolaj.

Sólyom na návšteve v Srbsku vyhlásil, že Maďari na Slovensku, v Srbsku a Rumunsku by sa mali učiť štátny jazyk ako cudzí jazyk. Minister od štátnej inšpekcie očakáva, že mu na základe výsledkov kontrol ponúkne odporúčania. Následne štát upraví štátny vzdelávací program. Mikolaj nechcel hovoriť o to, či školám, ktorých žiaci v slovenčine nevynikajú, prikáže učiť štátny jazyk vo väčšom rozsahu. „Uvidíme, čo povie inšpekcia, ale možno, že niektoré technické predmety by naozaj potrebovali výučbu aj v slovenskom jazyku,“ uvádza Mikolaj. Viac hodín slovenčiny pre maďarské školy minister podľa vlastných slov osobne nenavrhne. „S tým musí prísť Štátna školská inšpekcia,“ povedal Mikolaj.

Do konca mája pripraví rezort školenia pre pedagógov, ktorí vyučujú slovenčinu v triedach s vyučovacím jazykom národnostných menšín. „Zo správy Štátnej školskej inšpekcie sa nám ukázalo, že úroveň znalosti slovenčiny je len niečo nad 50 percent, to sú alarmujúce výsledky, takže sa inšpekcia musí týmto problémom zaoberať,“ argumentuje minister Mikolaj tým, že úroveň slovenčiny v tomto type škôl sa rokmi zhoršuje.

Zhoršenia slovensko-maďarských vzťahov po predložení návrhu sa Mikolaj neobáva. „Prečo, tým, že nevedia štátny jazyk? Naopak, myslím si, že to len posilní tie vzťahy,“ nazdáva sa Mikolaj.

Mikolaj zadá inštrukcie pre vlastenectvo až po prezidentovom podpise

Ak prezident podpíše vlastenecký zákon, štátne školy sa podľa neho budú musieť zariadiť už od 1. apríla. Stále však nie je jasné, aký formát majú mať štátne symboly, kam do tried ich treba umiestniť, alebo či v pondelok stačí púšťať školákom hymnu z mobilného telefónu alebo školského rozhlasu. Mikolaj totiž s bližšími inštrukciami čaká na prezidentov súhlas so zákonom. „Na 90 percent máme smernicu prichystanú, takže ak by ten návrh zákona pán prezident podpísal, tak okamžite na druhý deň je smernica publikovaná,“ uviedol minister.

Ak sa prezident Ivan Gašparovič vyjadrí k zákonu až v piatok 26. marca, Mikolaj predstaví smernicu len dva dni predtým, než začne byť zákon účinný. Je presvedčený, že to bude stačiť a školy sa stihnú pripraviť. „Štátny znak musí byť už dnes, zástava je voľne dostupná na trhu, napísať text nemôže byť žiaden problém a pokiaľ ide o školské rozhlasy, tak na 80 – 90 percent rozhlasy sú,“ ohradzoval sa Mikolaj. Čo so školami, ktoré rozhlasy v triedach nemajú, nepovedal.

Premiér Robert Fico (Smer) poprosil prezidenta Gašparoviča, aby zákon nepodpisoval. Smer žiada preloženie jeho účinnosti na neskôr. „Ja nebudem komentovať kroky pána premiéra,“ povedal Mikolaj. Minister za SNS odmieta aj úvahy, ako zahlasuje Smer v prípade, že prezident vráti zákon do parlamentu. „Na otázky keby, ja neodpovedám,“ reagoval Mikolaj.

Vlastenecký zákon poslancov za SNS Jána Slotu a Rafaela Rafaja podporilo v parlamente 77 zo 122 prítomných poslancov. Hlasovali zaň zákonodarcovia Smeru, SNS a HZDS a nezaradený Anton Korba, predseda parlamentu Pavol Paška nehlasoval. Opozícia bola proti, alebo sa zdržala hlasovania.

Ak zákon prejde, školy si budú musieť zaplatiť vlasteneckú výzdobu z vlastného vrecka. Od štátnu na to špeciálny balík peňazí nedostanú. Kde na to majú zriaďovatelia škôl zobrať peniaze, SNS stále nepovedala. Trvá na tom, že nejde o vysoké náklady. Základné školy sú v pôsobnosti obcí, stredné školy má na starosti vyšší územný celok.

debata chyba