SNS: Ak ataky Maďarska neprestanú, mali by sme stiahnuť veľvyslanca

Ak budú ataky Maďarska voči Slovensku pokračovať, rezort diplomacie by mal stiahnuť nášho veľvyslanca z Budapešti. Myslí si to líder SNS Ján Slota, podľa ktorého premiér Robert Fico reagoval na výroky maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma veľmi mierne. Podstatne tvrdšie malo konať aj ministerstvo zahraničných vecí, podľa Slotu malo nášho veľvyslanca v Maďarsku zavolať na Slovensko.

18.03.2010 10:39 , aktualizované: 12:15
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata

„Niekto nás kope do hlavy a my sa plazíme pri zemi,“ konštatoval Slota na tlačovej besede na margo postupu Slovenska voči výrokom maďarských predstaviteľov. Maďarský prezident počas návštevy Srbska pred niekoľkými dňami uviedol, že Maďari na Slovensku, v Srbsku a v Rumunsku by sa mali učiť štátny jazyk len ako cudzí jazyk. Slota tieto slová považuje za neprijateľné a urážajúce. Podpredsedníčka SNS Anna Belousová upozornila, že ak prezident Ivan Gašparovič vráti vlastenecký zákon na opätovné prerokovania parlamentu, poslanci ho nemusia schváliť. Vinu by tak podľa nej mal premiér Robert Fico, ktorý prezidenta o jej vrátenie požiadal.

Slotu nahnevali novinárske otázky týkajúce sa káuz ministrov za SNS. Podľa neho by si médiá mali všímať a pýtať sa aj na tendre spojené s ich koaličnými partnermi. „Vy sa zaoberáte len nominantami SNS a to je na tom smutné,“ vyhlásil. On osobne, aj keď sa označil za „rovného“ chlapa, sa nechcel ku kauzám koaličných strán vyjadriť. „Ja som v tom slušný, korektný a rovný, že nemienim rozprávať ku kauzám, ktoré boli publikované v novinách,“ vysvetlil. Podľa neho sa však o nich hovorilo podstatne menej ako o kauzách spojených so SNS, aj keď boli často horšie. „Pokladám za slušné a korektné, že nebudem o svojich koaličných partneroch rozprávať pred médiami,“ dodal Slota. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová je presvedčená, že na SNS je vyhlásená štvanica. „SNS je najhoršia strana v galaxii,“ doplnil ju Slota.

Predseda SNS zdôraznil, že nemieni zobrať naspäť slová, ktoré na marcovom rokovaní národnej rady adresoval nezaradenému poslancovi Františkovi Mikloškovi. Slota vtedy vyhlásil, že Mikloško je diablov syn a označil ho za mentálne retardovaného. Ako zopakoval, nevidí na to nič vulgárne a myslí si, že bol ešte veľmi slušný. „Ja som rovný chlap, nie som nejaký impotentný pajác,“ zdôvodnil. Podľa neho „80 percent národa si myslí, že Mikloško je šašo“.

Za obrovský úspech štvorročného volebného obdobia, ktoré sa blíži ku koncu, považuje Slota to, „že vo vláde Slovenskej republiky neboli Maďari“. Tí podľa neho „za tých osem rokov, keď tam boli, získali aj to, čo nechceli.“ Za impozantné označil okrem iného aj čerpanie eurofondov. „Ja nehovorím teraz o Úrade vlády SR, kde bolo čerpanie eurofondov na sedem percent, ja hovorím o ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja,“ podotkol. Podľa Belousovovej na rozdiel od predchádzajúceho kabinetu táto vláda dávala veľký dôraz aj na národnú oblasť. „Sme veľmi radi, že naši koaliční partneri si pod vplyvom SNS za štyri roky vo vláde osvojili aj tento národný program a že sa to premieta do ich volebných programov,“ doplnila. Jedným z príkladov je aj vyhlásená zbierka na sochu kráľa Svätopluka, ktorá má stáť na Bratislavskom hra­de.

debata chyba