Eurovea otvorila nákupnú časť. Pokojne, bez fanfár

Žiadna hystéria sa nekonala. Desiatky ľudí v piatok o deviatej ráno pokojne čakali na otvorenie nákupného centra Eurovea Galleria na bratislavskom nábreží. Jediným väčším vzrušením bol súboj o reklamné tričká.

26.03.2010 12:20
Eurovea Galleria - otvorenie Foto:
Eurovea Galleria - otvorenie
debata

Tričká rozdávali hostesky blízko pri vchode. Tlačenica bola len okolo ich stolíkov. Kto zaváhal a neuchmatol si prvé, ktoré mu prišlo pod ruku, mal smolu. Okamžite sa minuli. Kto neuspel, mohol si počkať – sporadicky sa tričká na stoloch objavovali – a opätovne veľmi rýchlo mizli. Eurovea sa postupne zapĺňala, dovnútra prúdili stovky návštevníkov. Väčšina opýtaných uviedla, že najmä zo zvedavosti.

Reklamné tričká boli žiadaným artiklom Foto: Ivan Piovarči
Eurovea Galleria - otvorenie Reklamné tričká boli žiadaným artiklom

Prvý dojem, ktorý návštevník z Eurovea Galleria získa, je dojem priestoru. Obrovského. Všetko je veľké. Plochy obchodov, široké uličky, mosty cez viacero podlaží. Najväčší dojem však urobí sklenená kupola s 2300 sklenenými trojuholníkmi, cez ktorú sa lámu slnečné lúče a vytvárajú zaujímavé efekty. Už jarné slnko dokázalo svoju silu, najmä na vyšších podlažiach. Na miestach, kde svietilo, bolo príjemne teplo. Až leto ukáže, ako si dokáže vzduchotechnika poradiť s naozaj horúcimi dňami.

V Eurovei je približne 150 obchodov, viaceré z nich prvýkrát na Slovensku (Koton, Debenhams, Tattoo atď). Mnohé ďalšie obchody sú už notoricky známe z iných obchodných centier. Väčšina obchodov už bola otvorená, zatvorené zostali len niektoré.

Eurovea Galleria Foto: Ivan Piovarči
Eurovea Galleria - otvorenie Eurovea Galleria

Eurovea má aj gastronomické prvenstvo – prvú slovensku reštauráciu známeho amerického fastfoodu Burger King, priameho konkurenta reštaurácií McDonald's.

Burger King Foto: Ivan Piovarči
Eurovea Galleria - otvorenie Burger King

V ďalšej budove Eurovey, do ktorej sa dá prejsť cez nádvorie,  je posilňovňa a kinosály. Sľubovaný trojrozmerný IMAX tu zatiaľ nie je, ale pukance sa aj tak pražia vo veľkom – Palace Cinemas už premieta, v dvoch kinosálach aj trojrozmerne.

Kto sa nepozerá len do výkladov obchodov, ale občas zodvihne oči vyššie, určite si všimne sklenené zastrešenie jedného z podlaží. Je to dno vodnej plochy na nádvorí Eurovey. Voda, rozčerená vetrom a presvetlená slnečnými lúčami tak vytvára efektný strop.

Eurovea Galleria - jeden z vchodov. Foto: Ivan Piovarči
Eurovea Galleria Eurovea Galleria - jeden z vchodov.

Otvorením Eurovea Galleria sa ľuďom otvorila aj cesta k soche Milana Rastislava Štefánika. Národný buditeľ, otočený chrbtom k Slovenskému národnému divadlu a bokom od obchodov, sa nezúčastnene pozerá na Dunaj a na prázdnu promenádu. Tá je už pekne upravená, ale ešte zavretá. Pre ľudí i Štefánika sa otvorí až 24. apríla.

Nábrežie Dunaja otvoria až koncom apríla. Foto: Ivan Piovarči
Eurovea Nábrežie Dunaja otvoria až koncom apríla.
Bratislavská Eurovea
Bratislavská Eurovea
+18Bratislavská Eurovea
debata chyba