Na falošného magistra Cháru už padlo trestné oznámenie

Na policajného inštruktora Zdeňka Cháru, ktorý predložil falošný vysokoškolský diplom, podala inšpekcia ministerstva vnútra trestné oznámenie. Zaoberá sa ním bratislavská polícia.

10.04.2010 05:00
Zdeněk Chára Foto:
Zdeněk Chára.
debata

Otec známeho hokejistu je podozrivý z podvodu a falšovania verejnej listiny, keďže ešte v roku 2001 predložil na ministerstve obrany nepravý vysokoškolský diplom z Univerzity Komenského. Na nezrovnalosti v diplome upozornil ministerstvo denník Pravda.

Cháru ako súčasného policajta – inštruktora výcviku – vyšetrovala najprv inšpekcia ministerstva vnútra. „Vzhľadom na to, že v čase, keď predložil falošný diplom, bol civilista, inšpekcia postúpila vec na policajné vyšetrovanie,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Bratislavská polícia potvrdila, že sa zaoberá trestným oznámením na Cháru, ktoré im prišlo z ministerstva. Zatiaľ však trestné stíhanie nezačali a Cháru staršieho zatiaľ neobvinili. „Trestné oznámenie sme prijali. Vyšetrovateľ o ďalšom postupe rozhodne v zákonnej lehote 30 dní,“ uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Chára v súčasnosti pracuje na trenčianskej polícii, kam ho prijali v jeseni minulého roka. Predtým pracoval pre ministerstvo obrany ako šéftréner. Na miesto bolo potrebné vysokoškolské vzdelanie, čo Chára v roku 2001 doložil diplomom z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského. Univerzita potvrdila, že ide o falzifikát.

Chára tak niekoľko rokov poberal vyšší plat vďaka vysokoškolskému diplomu. Na otázku, či je jeho diplom pravý a v poriadku, odpovedal: „To netvrdím.“ Ministerstvo obrany potvrdilo, že ak sa preukáže, že dostával vyšší plat neoprávnene, bude rozdiel vymáhať.

Podľa informácií Pravdy priamo z trenčianskej polície inštruktor kukláčov Chára naďalej pracuje bez obmedzení.

debata chyba