Fico chce podať Orbánovi ruku ešte pred voľbami

Viktor Orbán a jeho Fidesz vyhrali parlamentné voľby v Maďarsku s veľkým náskokom. Najvyšší slovenskí predstavitelia na to zareagovali prekvapujúco pokojne a nekonfrontačne. Slová o ohrozovaní národnoštátnych záujmov či samotnej existencie Slovenska nezazneli.

13.04.2010 11:53
Viktor Orban Foto: ,
Viktor Orbán vyhral voľby v Maďarsku s veľkým náskokom.
debata

Zmierlivú rétoriku zvolil aj premiér Robert Fico. Orbán už nie je extrémista, ale partner na rokovanie. „So svojím maďarským kolegom som pripravený sa stretnúť kedykoľvek, kdekoľvek, ešte pred júnovými voľbami,“ vyhlásil pred diplomatmi pri hodnotení slovenskej zahraničnej politiky. „My očakávame dobré vzťahy, dobrú komunikáciu, dobrú spoluprácu,“ dodal šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

„Pochybujem, že by sa stretli ešte pred slovenskými parlamentnými voľbami,“ hovorí politológ László Öllös. Podľa neho Orbán nepôjde do toho, čo sa stalo už niekoľkokrát – že premiéri Maďarska a Slovenska sa stretli len preto, aby sa stretli a každá strana to potom mohla interpretovať, ako sa jej zachcelo.

Ani SNS, ktorá zvolala tlačovú besedu k ohrozeniu štátu výsledkom maďarských volieb, nebola taká agresívna ako zvyčajne. Zbraň najťažšieho kalibru – svojho predsedu Jána Slotu, napokon nepoužila. „Niečo mu do toho prišlo. Ale len na poslednú chvíľu,“ obhajoval Slotovu neúčasť jemu blízky šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Ubezpečil, že to neznamená zmenu názorov strany na ohrozenie z Maďarska. Preto trvajú na tom, aby ministerstvo vnútra začalo lepšie strážiť spoločnú hranicu, hoci je vnútri schengenskej bezpečnostnej zóny.

KDH bolo popri SNS jedinou stranou, ktorá k výsledku maďarských volieb usporiadala tlačovú konferenciu. Jej hlavným odkazom bolo, aby sa v blížiacej sa predvolebnej kampani nezneužívala maďarská karta. Predsedu KDH Jána Figeľa oveľa viac ako Fidesz, s ktorým je v rovnakej Európskej ľudovej strane, trápi 17-percentný zisk extrémistického Jobbiku, zakladateľa maďarskej gardy. „Extrémizmus v politike sa stáva reálnym fenoménom. Treba s ním počítať,“ komentoval výsledok Jobbiku.

SDKÚ vidí recept na slovensko-maďarské vzťahy v racionálnej politike, opretej o silnú diplomaciu. Zaberá aj na takého silného politického súpera, akým je Viktor Orbán, čo sa ukázalo pri spore Orbánovej a Dzurindovej vlády o maďarský krajanský zákon. „Je tu už aj skúsenosť so spoluprácou s pánom Orbánom, veď on už premiér bol. Mali sme pozitívne skúsenosti,“ povedala volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová.

Predseda Mostu Béla Bugár v gratulačnom liste apeloval na Orbána, aby zlepšil slovensko-maďarské vzťahy. „Očakávame od Fideszu, že po zostavení vlády bude robiť takú zahraničnú politiku, ktorá bude nápomocná pri riešení slovensko-maďarských vzťahov a bude znižovať slovensko-maďarské napätie,“ povedal. Hoci Orbán berie ako partnera na Slovensku SMK a Most ignoruje, podľa Bugára nie sú žiadne dôvody hovoriť o Fidesze ako o hrozbe.

Orbán má záujem o korektné vzťahy so Slovenskom, prízvukuje predseda SMK Pál Csáky. „Ale budúcnosť vzájomných vzťahov závisí od budúcej slovenskej vládnej koalície,“ vyhlásil.

Mesežnikov: U slovenských politikov prevládol pragmatizmus

Viktor Orbán je tvrdý partner. Slovenskí politici by mali byť zdržanliví, kým neprijme vládny program, hovorí prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Premiér Fico označoval víťaza maďarských volieb za hrozbu, v pondelok sa však takýmto slovám vyhol. Ako si to vysvetľujete?Pre­vládol pragmatizmus. Robert Fico sa v minulosti dopustil voči Viktorovi Orbánovi dosť tvrdých a odsudzujúcich vyhlásení. Ale dnes môžeme Orbána nie v hypotetickej rovine označiť za predsedu vlády. Bolo by vhodné, aby sa teraz zabudlo na označenie Fideszu ako nacionalistickej šovinistickej strany. Maďarská vláda bude veľmi silnou vládou, bude to jednofarebná vláda Fideszu, Viktor Orbán je tvrdý politik. Určite to bude náročnejší partner na vyjednávania.

Myslíte si, že Robert Fico vo volebnej kampani odolá využitiu maďarskej karty?
Určite neodolá, pretože Smer je tiež národne orientovaná strana. Stále hovoria o národnoštátnych záujmoch, o tom, že ich treba chrániť na juhu. Stále sa v tých úvahách objavuje Maďarsko, stále hovoria o nebezpečenstve SMK, dokonca niektoré zahraničnopolitické stanoviská formulujú spôsobom, ktorý navádza na používanie etnickej karty, ako napríklad ku Kosovu. Vieme, že pri voľbách, či už prezidentských, alebo parlamentných, je maďarská karta dobrý mobilizačný nástroj. SNS ňou určite bude mobilizovať vo veľmi radikálnej podobe, Smer možno v nejakej umiernenejšej.

Môžu niektoré slovenské strany využiť samotné výsledky maďarských parlamentných volieb?V Maďarsku došlo k významnému posunu – v parlamente je radikálna extrémistická strana Jobbik, pozície Fideszu sú silnejšie. Tak môžu argumentovať tým, že v Maďarsku dochádza k posilneniu nacionalizmu, takže výsledky týchto volieb môžu využiť argumentačne vo svoj prospech. 4. júna sa v Maďarsku chystajú celoštátne spomienkové akcie, venované Trianonu. To bude týždeň pred našimi voľbami, tiež sa dá všeličo čakať v tejto súvislosti aj tu na Slovensku, ako reakcia na to, čo sa bude odohrávať v Budapešti. Je dosť pravdepodobné, že maďarská karta a udalosti v Maďarsku zasiahnu do slovenského predvolebného vývoja.

debata chyba