Úrad boja proti korupcii je podozrivý z korupcie

Vysokí funkcionári Úradu boja proti korupcii sú podozriví z kupčenia s prípadmi spojenými s úplatkárstvom. Inšpekcia ministerstva vnútra už vo veci začala vyšetrovanie, čo potvrdilo samotné ministerstvo.

15.04.2010 21:01
korupcia, úplatok Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Inšpekcia ministerstva vnútra prijala trestné oznámenie. Momentálne prebieha vyšetrovanie vo veci, ktoré preverí jeho opodstatnenosť,“ uviedla Lucia Garajová z komunikačného odboru.

Podrobnosti nepovedala. Ako sa Pravde podarilo zistiť, v celej kauze je podaných niekoľko trestných oznámení. Jedno sa týka zneužívania právomocí, keď mali policajti za poplatok rozhodovať v prospech, resp. neprospech zainteresovaných strán, teda o odložení spisu či, naopak, o začatí vyšetrovania. Napríklad v jednom prípade si mal pracovník Úradu boja proti korupcii vypýtať od podnikateľa peniaze za to, že začne v jeho záležitosti konať s tým, že polovicu sumy musí ešte odovzdať svojmu nadriadenému. Poplatky za takéto úkony sa majú podľa policajných kuloárov pohybovať od 3– do 10-tisíc eur.

Okrem kupčenia s prípadmi inšpekcia u policajných funkcionárov preveruje aj podozrenia z nelegálneho obohacovania sa. Malo k nemu dochádzať tak, že časť peňazí, ktoré policajti v teréne dostávajú napríklad na svojich informátorov, si jeden z nadriadených nechával pre seba. Výška takéhoto príspevku na operatívnu činnosť môže byť aj tisíc eur, z nej sa podľa zdrojov Pravdy malo nadriadenému nechávať 10 až 15 percent. Podobne to malo byť aj s odmenami, ktoré policajti dostávali.

Koľkých ľudí z Úradu boja proti korupcii inšpekcia preveruje, Garajová nepovedala. Podľa zdrojov blízkych inšpekcii je medzi podozrivými vysoký dôstojník, vedúci operatívneho oddelenia odboru boja proti korupcii Bratislava.

Škandál na policajnom úrade, zriadeného práve na boj s korupciou, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) nechcel komentovať.

Policajní odborári o kauze vedia. S praktikami totiž viacerí policajti nesúhlasili, v dôsledku čoho začali mať v práci problémy, ako zníženie platu, nepriaznivé služobné hodnotenia či praktiky hraničiace s mobingom. Niektorí už z bratislavského odboru boja proti korupcii aj odišli ešte vlani na jeseň. „Zo sťažností, ktoré boli podané, vyplýva, že išlo zrejme o šikanovanie. K celej záležitosti sa však vyjadríme, až keď bude skončené vyšetrovanie,“ reagoval šéf policajných odborárov Miroslav Litva.

Podozrenia zo zneužívania právomocí a nedovoleného obohacovania sa, ktoré vyšli najavo na Úrade boja proti korupcii, nie sú prvé v našich bezpečnostných zložkách. Za minulej vlády sa podobné objavili v súvislosti s NBÚ a SIS. Tam boli indície, že vybraní funkcionári obchodujú s bezpečnostnými previerkami firiem, ktoré sa pokúšali odstrániť konkurenciu, prípadne pokútne získať certifikát bezpečnosti.

Polícia preverovala trestné oznámenia skupiny podnikateľov, podľa ktorých pracovníci SIS za úplatky dodali bezpečnostnému úradu skreslené podklady v prospech, resp. neprospech vybranej spoločnosti. Viedla trestné stíhanie vo veci pre vydieranie, korupciu a zneužitie právomocí verejného činiteľa. Okrem šéfa kontrarozviedky, jeho zástupcu preverovala aj funkcionára NBÚ. Za Ficovej vlády v roku 2007 však kauzu zastavila s tým, že skutok sa nestal.

debata chyba