Najkritickejšia situácia v Medzeve pominula, noc bola pokojná

Povodňová situácia v okrese Košice-okolie, ale aj na ostatných tokoch v Košickom kraji sa v noci upokojila.

16.04.2010 09:06
Povodeň, Záplavy Foto:
Po výdatných dažďoch sa rieka Bodva vyliala z brehov a v mestečku Medzev zaplavila záhrady a jedenásť domov, ako aj areál miestnej materskej škôlky.
debata

„Mali sme službu, noc však prešla pokojne. Našťastie nepršalo. Aj hladina Bodvy trošičku klesla, ale stále je ešte veľmi vysoko. Dúfame, že už nebude pršať,“ povedala dnes ráno v telefonickom rozhovore primátorka mestečka Medzev Valéria Flachbartová.

Rozvodnená rieka Bodva, ktorá sa vo štvrtok ráno vyliala z koryta, zaplavila jedenásť domov, dvory a záhrady, ohrozovala aj materskú školu. Obyvatelia sa snažili odraziť vodu stavaním hrádzí z vriec naplnených pieskom a betónových kvádrov. V obci Jasov voda zaplavila časť domov a záhrady v miestnej rómskej osade.

Na dolnom toku rieky Bodva – pri Turni a v Hosťovciach, aj dnes platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Tretí stupeň je aj na riečke Roňava, no voda neohrozuje ľudské obydlia. Druhý stupeň je na rieke Hornád pri Kysaku a pri Ždani, na dolnom toku rieky Torysa pri Košických Olšanoch, a na riečke Olšava pri Bohdanovciach.

Ako uviedol dôstojník operačného strediska Hasičského a záchranného zboru Michalovce, hasiči vo štvrtok zasahovali v obci Ruská pri Veľkých Kapušanoch, kde došlo k prietrži mračien a voda zaplavila časť obce. Hasiči ťahali vodu z troch pivníc rodinných domov a čistili jednu studňu.

B. Bystrica: Prestalo pršať, situácia na tokoch sa ustálila

Situácia na vodných tokoch v Banskobystrickom kraji sa po skončení viacdenných dažďov ustálila, postupne budú hladiny klesať. Týka sa to aj juhovýchodu kraja, kde potoky Blh, Muráň a Turiec a ich prítoky spôsobili na viacerých miestach lokálne záplavy. Povedal to vedúci vodohospodárskej prevádzky a dispečingu banskobystrického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku František Rigo.

Povodňová aktivita zatiaľ zostáva v platnosti. Potoky, ktoré sa vyliali z korýt, zaplavili hlavne polia mimo obcí. Blh a Turiec však zaplavili aj časti obcí Uzovská Panica v okrese Rimavská Sotoba a Gemerská Ves v okrese Revúca.

debata chyba