Sopečný prach prichádza na Slovensko. Nebezpečie nehrozí

Prach z islandskej sopky popoludní až podvečer dorazí na Slovensko. Zrejme sa tu zdrží aj v sobotu, potom by mal pokračovať na Ukrajinu a Bielorusko. Ľuďom podľa vulkanológa nebezpečenstvo nehrozí. Prachové častice na Slovensko dorazia už v nízkej koncentrácii.

16.04.2010 14:00
Island, sopka Foto:
Obrovské stúpajúce sopečné oblaky zo sopky Eyjafjallajokull.
debata

„Prachové častice majú vlastnosti skla, ale sú malé niekoľko desatín milimetra. U nás však nehrozia žiadne zdravotné riziká,“ tvrdí vulkanológ Geologického ústavu SAV Jaroslav Lexa. Ako dodáva, na Slovensko priletí prach už veľmi zriedený. „V mestách ľudia dýchajú bežne vyššie koncetrácie prachu ako je tento,“ tvrdí. Podľa neho riziko poškodenia zdravia hrozí maximálne ľuďom na Islande, ktorí sú blízko jadra explózie.

Lexa zároveň pripúšťa, že z výšky desiatich kilometrov by sa sopečný popol mohol dostať na zem v prípade dažďa. „Nebolo by to však nič hrozné. V minulosti sme na Slovensku zažili sfarbený dážď, keď sa k nám dostal piesok zo Sahary, a to ešte vo vyššej koncentrácii. A nič mimoriadne sa nedialo,“ tvrdí Lexa. Podľa neho prach môže mať pozitívny efekt. „V atmosfére budú aspoň pekné červené západy slnka,“ uzatvára s úsmevom.

Zrážky na víkend, a teda riziko spadnutia popolčeka na zem, sú hlásene minimálne. „Západné prúdenie na Slovensko zotrvá aj v sobotu, ale potom sa zmení a sopečné mračno bude pokračovať smerom na východ až severovýchod,“ uviedla meteorologička Dagmar Krišková. Podľa posledných informácií je mrak už nad Dánskom a postupuje smerom na Nemecko a Česko. „Žiaľ, prachový mrak môžeme sledovať iba z družíc, lebo do mraku lietadlá nesmú. Nevieme určiť jeho hrúbku ani hustotu či iné fyzikálne vlastnosti, ale iba jeho horizontálny pohyb. Presný termín, kedy dosiahne Slovensko, sa nedá povedať, ale predpokladáme, že v popoludní až podvečer,“ dodáva Krišková.

Ako dlho bude sopka chŕliť popol do Európy podľa Lexu nevie nikto povedať. „Pred dvesto rokmi podobná explózia trvala dva roky,“ hovorí Lexa. Ako dodáva, na otvorenie vzdušného priestoru bude stačiť, ak sa zmení prúdenie vzduchu v okolí Islandu.

Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull...
Stúpajúci dym zo sopky spôsobil prerušenie...
+14Hustý dym z islandskej sopky Eyjafjallajökull...
debata chyba