Vulkán drží na zemi aj tisíce Slovákov

Slavomíra Gregová vyrazila s manželom a deťmi z Košíc v piatok skoro ráno, popoludní mali letieť z Bratislavy a večer už chcela byť v práci v Londýne. Sopečný prach a odstavenie lietania nad Európou jej plány pokazili.

16.04.2010 20:33
bratislavské letisko, sopka, Island Foto:
Slovenský vzdušný priestor sa v piatok uzavrel. Košičanka Slavomíra Gregová s rodinou mala letieť do Londýna, no napokon cestovali autobusom.
debata

„Žijeme a pracujeme v Londýne, večer o ôsmej som už mala nastúpiť do práce. Už som to riešila so šéfom. Navyše auto máme na londýnskom letisku,“ posťažovala sa Slavomíra pre Pravdu. Na letisku v Bratislave sa snažili desiatky pasažierov rezervovať si náhradné lety. V rade pri jedinom otvorenom okienku čakali na vybavenie študenti, rodiny s deťmi či pracujúci.

Mrak sopečného popola z Islandu totiž úplne stopol leteckú dopravu aj na Slovensku. Všetky odlety či prílety do krajiny boli v piatok o tre­tej popoludní zrušené, slovenský vzdušný priestor sa uzavrel. Tisíce cestujúcich sa tak nedostali na dovolenky či za pracovnými povinnosťami.

„Vedeli sme o situácii, no išli sme do Bratislavy pre prípad, že by lety pustili,“ vysvetľuje Gregová. Spolu s manželom a dvomi deťmi tak odchádzala ráno o piatej z východného Slovenska do hlavného mesta. S rodinou sa rozhodli, že do Anglicka pocestujú autobusom. „Leteckú spoločnosť požiadame o vrátenie peňazí a pôjdeme radšej autobusom, aj keď to bude viac ako jeden deň cestovania navyše,“ dodáva Gregová.

Trampoty s cestovaním lietadlom si užila už na jeseň minulého roku. „Práve keď sme sa mali vracať z Londýna na Slovensko, skrachovali aerolínie SkyEurope,“ dodáva s trpkým úsmevom.

V rade netrpezlivo postávala aj Stanislava Orihelová z Piešťan. Rovnako mala namierené do Londýna. „V nedeľu mám ísť do práce a v pondelok zase do školy, neviem, či to vôbec stihnem,“ vysvetlila Orihelová, ktorá v Anglicku študuje na vysokej škole. Let si chce rezervovať na neskoršie. „Určite plánujem letieť. Neuvažujem o ceste vlakom alebo autobusom. Bolo by to zdĺhavejšie a musela by som si kupovať ďalší lístok, čo by boli pre mňa výdavky navyše. Zatiaľ je to však vabank, nik nevie, ktorý deň sa bude znova lietať,“ dopĺňa Orihelová.

Pôvodne si zmenu letu chcela vybaviť cez telefón, no linka dopravcu bola preťažená. Všetky veľké letecké spoločnosti boli v piatok zahltené tisícmi telefonátov a ľudia sa hodiny pokúšali dovolať a získať informácie o refundácii peňazí či náhradnom termíne. „Volala som na letisko, povedali mi, že bude lepšie, keď prídem osobne. Sadli sme preto do auta a snažili sme sa prísť čo najskôr,“ dodáva Orihelová.

Na výlet do Anglicka sa nepodarilo odletieť aj Martonovi Gaspardymu z Maďarska. „Dúfam, že v nedeľu už poletím. Mal som stráviť v Londýne jedenásť dní, výlet sa mi výrazne skráti,“ hovorí Gaspardy.

Podľa hovorkyne bratislavského letiska má byť slovenský vzdušný priestor uzavretý dnes do 15. hodiny. Objavili sa však aj informácie, že všetky prílety aj odlety majú byť zrušené ešte celú nedeľu. „V priebehu piatka sa rušenie letov dotklo približne štyroch tisíc cestujúcich na príletoch aj odletoch,“ povedala Dana Madunická, hovorkyňa bratislavského letiska.

Z plánovaných 17 odletov sa v piatok usku­točnili iba tri. A namiesto pôvodných 16 príletov pristálo na letisku v hlavnom meste iba jediné lietadlo z Košíc. Dnes bude pritom určite zrušených šesť príletov a sedem odletov. „Všetko ostatné bude závisieť od vývoja poveternostnej situácie a pohybu mraku,“ doplnila Madunická.

Situácia na košickom letisku bola počas piatka pokojná, napriek tomu, že boli zrušené dva lety. „Aerolínie ľudí vopred informovali. Spolu malo odletieť 120 ľudí, no nie je tu takmer nikto,“ povedala zástupkyňa riaditeľa košického letiska Marta Horváthová, s tým, že ranný let ešte vybavili.

Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull...
Stúpajúci dym zo sopky spôsobil prerušenie...
+16Hustý dym z islandskej sopky Eyjafjallajökull...
debata chyba