Slovenské cestovky chceli prekabátiť sopku, príroda ich predbehla o minúty

Presne 178 ľudí, ktorí mali v piatok večer letieť na vytúženú dovolenku do egyptskej Hurghady, zostalo čakať v Bratislave. Mrak popola z vybuchnutej sopky ohrozoval ich let už od piatkového rána, keď sa postupne uzatváralo nebo nad Európou museli zostať na zemi a čakať, kým sa bude dať opäť lietať.

16.04.2010 20:58
bratislavské letisko, sopka, Island Foto:
Slovenský vzdušný priestor sa v piatok uzavrel.
debata (3)

Keď sa uzatvoril vzdušný priestor nad Slovenskom, cestovné kancelárie sa pokúsili prekabátiť prírodu a odletieť z Budapešti. „Boli sme pripravení dostať cestujúcich autobusom do Maďarska, odkiaľ by odleteli s menším oneskorením. Už sme sa skoro pohli z Bratislavy do Budapešti, vtom však uzatvorenie letiska ohlásila aj Budapešť,“ vysvetlila Sylvia Ladvenicová z Kartago tours, ktorá ako jedna z cestovných kancelárií dovolenku pre turistov zabezpečuje.

Ľudia, ktorí sa tak na dovolenku ešte len tešia, musia čakať na lietadlo v Bratislave. „Tí, ktorí bývajú v hlavnom meste, odišli domov a ostatní si zabezpečujú ubytovanie. Ak by mal niekto problém, pomôžeme mu s nocľahom,“ dodala Ladvenicová.

Lietadlo z Egypta, na ktoré čakali, totiž dispečeri obrátili vo vzduchu. Dovolenkári si tak oddych nedobrovoľne predĺžia. „Vrátili sme ľudí späť do hotelov, budú mať o niečo dlhšiu dovolenku,“ vysvetlila Ladvenicová.

Vrátenie zájazdu podľa jej slov zatiaľ nikto nechcel. „Cestujúci situáciu chápu, my sa snažíme nájsť najlepšiu alternatívu a problém vyriešiť,“ doplnila Ladvenicová.

3 debata chyba