Islandská sopka môže chrliť popol aj dva roky

Z Islandu letia na Slovensko zelené pivové fľaše rozbité na milimetrové čiastočky. Podľa vulkanológa Jaroslava Lexu je totiž zloženie sopečného prachu z Islandu podobné sklu. "V podstate je to čadič, ale najbližšie k nemu majú zelené pivové fľaše," hovorí vedec z Geologického ústavu SAV. Napriek tomu, že čiastočky sú pevné, podľa neho riziko nehrozí. "Sú príliš malé a v malej koncentrácii. V meste dýchame ešte viac prachu, takže zdravotné riziko nehrozí," dodáva.

17.04.2010 06:01
debata (58)

Aj v minulosti vybuchovali sopky a lietalo sa. Prečo teraz zavreli v Európe vzdušný priestor?
Kým neboli prúdové lietadlá, nebol problém. Dvakrát sa však stalo, že práve sopečný prach spôsobil výpadky motorov, preto prijali zákaz lietať cez podobné mračná. Navyše v minulosti vybuchovali sopky v odľahlejších oblastiach a vietor ich nezavial do leteckých koridorov.

Prečo je tentoraz okolo výbuchu taká panika? Bol mimoriadne silný?
Erupcia nebola výnimočná silou, špecifické boli podmienky. Sopka je totiž pod ľadovcom. Keď sa horúca láva stretla s ľadom na povrchu, ten sa okamžite premenil na paru a došlo k silnej explózii. Podobne ako keď vybuchne parný kotol. Para potom vyniesla čiastočky prachu do osem- až desaťkilometrovej výšky. Zhodou okolností vzdušné prúdy unášajú túto masu na Európu.

Môže byť sopečný prach na Slovensku nebezpečný?
Sopečný popol je chemicky v podstate sklo. Najbližšie je k nemu zelené sklo, ktoré sa používa na pivové fľaše. Ide síce o tuhé, chemicky stále čiastočky, ale sú veľké iba niekoľko desatín milimetra.

Vdychovanie skla nie je veľmi zdravé, môže to byť nebezpečné?
Koncentrácia bude veľmi malá. Problém môžu mať maximálne na Islande. U nás nie. Na zem sa môže dostať zrážkami, ale podobné situácie sme už zažili, keď sa na Slovensko dostal prach zo Sahary a zafarbil dážď. Podobne to môže byť aj teraz. V mestách je však koncentrácia prachu vysoká, takže nič mimoriadne by sa nemuselo stať.

Európa je letecky ochromená. Aký čas ešte môže sopka chrliť popolček?
To nikto nevie povedať. Pred dvesto rokmi pri podobnej erupcii to trvalo dva roky.

Dva roky?
Áno. Na zrušenie obmedzenia letov však stačí, ak sa zmení vzdušné prúdenie. Bohužiaľ, nikto nevie predpovedať, kedy sa vulkán upokojí, až tesne pred koncom. No škandinávski vedci, ktorí to pozorne sledujú, teraz nevedia povedať, kedy bude koniec. Zároveň sa môže v ľadovci vytvoriť diera a popolček sa už nebude dostávať tak vysoko. Ťažko povedať.

58 debata chyba