Slovensko štyri dni nelieta, o autobusy je bitka

Vzdušný priestor nad Slovenskom ostáva zatvorený pravdepodobne aj počas pondelka. Do krajiny od piatka popoludnia pre sopečný mrak nemôže priletieť a ani odletieť žiadne lietadlo. V nedeľu večer povolili prelety nad Slovenskom v letovej hladine 8-tisíc metrov.

19.04.2010 07:40
letisko, cestujúci, batožina Foto:
Od piatka bolo na letisku v hlavnom meste zrušených celkovo 87 liniek.
debata (11)

„Zrušené sú všetky pondelkové linky spoločnosti Ryanair, otvorené ostávajú zatiaľ iba popoludňajšie lety Českých aerolínií do Prahy a vnútroštátne spoje spoločnosti Danube Wings,“ doplnila Dana Madunická, hovorkyňa bratislavského letiska.

Od piatka tak bolo na letisku v hlavnom meste zrušených celkovo 87 liniek a islandská sopka nedovolila vzlietnuť či pristáť v Bratislave spolu 12 500 cestujúcim. „Kedy sa vzdušný priestor opäť otvorí, to bude záležať od poveternostných podmienok,“ vysvetlila Madunická.

Slovensko pritom uzavrelo vzdušný priestor v piatok o tretej popoludní pre postupujúci sopečný mrak z výbuchu sopky na Islande. Keďže sopka leteckú dopravu úplne paralyzovala, ľudia sa premiestňujú do autobusov a vlakov. Dopravcovia tak musia pridávať posilové spoje, aby zvládli nápor cestujúcich. „V pondelok po­poludní pôjdu dva posilové autobusy na linke do Londýna cez Brusel,“ dodala Eva Vozárová, hovorkyňa bratislavského dopravcu Slovak Lines. Ako ďalej dodala, záujem o mimoriadne autobusy je veľký. „Jeden posilový autobus sa vypredal do 40 minút,“ doplnila Vozárová.

Mimoriadne spoje však vysielajú aj mnohí európski dopravcovia. „Eurotunel cez kanál LaManche preto momentálne kapacitne nestíha. Boli sme preto z Anglicka požiadaní, aby sme nateraz viac posilových autobusov neposielali,“ vysvetlila Vozárová. Počas víkendu pridal najväčší slovenský dopravca celkovo šesť doplnkových autobusov do Británie. O autobusy však majú ľudia záujem aj pri návrate na Slovensko.

„Už teraz je na pondelok kompletne vypredaných päť autobusov z Londýna v smere na Slovensko,“ uviedla Vozárová s tým, že na utorok a stredu sú už teraz naplánované na cestu na Slovensko dva mimoriadne autobusy.

Húfy cestujúcich musia zvládať aj medzinárodné vlaky. „Na trase z Budapešti cez Bratislavu, Prahu do Berlína sa pridávali k dvom rýchlikom vagóny,“ opísal Miloš Čikovský, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Slovenskí železničiari sú nadnes pripravení pridávať vagóny aj na rýchliky z Bratislavy do Prahy.

V letoviskách uviazli stovky slovenských turistov

Stovky slovenských turistov si pre sopečný mrak museli predĺžiť dovolenky. Z egyptských letovísk Hurghada a Taba sa nemôžu vrátiť späť na Slovensko dovolenkári cestovných kancelárií Satur a Kartago tours. „Turisti sa vrátili do hotela, predĺžený pobyt hradí cestovná kancelária. Majú tak zabezpečené aj ubytovanie a stravu,“ vysvetlila Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartago tours, ktorej ostalo v Hurghade 178 dovolenkárov. Výlet si predlžujú už od piatka minulého týždňa, keď sa mali vrátiť domov, no ich lietadlo pri návrate otočili vo vzduchu a vrátili naspäť do Egypta. Ich dovolenka je v pondelok predĺže­ná už štvrtý deň. Desiatky cestujúcich má v rovnako v Hurghade a tiež Tabe aj cestovná kancelária Satur. „Mali sa vrátiť v nedeľu a pondelok nadránom malo zase odlietať ďalšie lietadlo s novými dovolenkármi,“ doplnila Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur. Ľudia, ktorí ostali na Slovensku a na dovolenku sa im nepodarilo odletieť, si môžu zájazd preložiť na iný termín. „O zmenu dátumu odchodu na dovolenku už požiadalo približne 70 až 80 percent cestujúcich, ktorí mali v piatok letieť do Hurghady,“ doplnila Ladvenicová. Ak však cestujúci požiadajú o vrátenie peňazí za zájazd, je otázne, či ich všetky uvidia. „Ide o zásah vyššej moci. Žiadosť o vrátenie peňazí budeme posudzovať individuálne, ale ľudia zrejme celú čiastku späť nedostanú,“ dodala Ladvenicová.

11 debata chyba