Sopka prepustila prvých slovenských dovolenkárov z Egypta

Opálení, unavení a šťastí, že sú konečne doma. S takými pocitmi pristáli v utorok približne dve stovky slovenských dovolenkárov na letisku v Bratislave. Pre sopečný mrak uviazli na dovolenke v Egypte a štyri dni sa márne pokúšali dostať domov.

21.04.2010 12:12
letisko, deti, rodina Foto:
Eva Mihálová z Bratislavy (vpravo) musela pre deti zháňať počas neplánovane predĺženej dovolenky plienky. Jej manžel si vybavil voľno. V utorok sa vrátili prvým lietadlom z egyptskej Hurghady.
debata (2)

Prvý pokus o návrat na slovenskú pôdu sa im v piatok minulý týždeň nevydaril. Ich lietadlo otočili vo vzduchu približne nad Gréckom a pasažierov vrátili späť do letoviska.

„Predĺžili sme si tak víkend, v niečom to bolo dobré, no v niečom aj nie. Psychicky to bolo náročné, stále sme museli myslieť na to, či a kedy sa vlastne dostaneme domov,“ opísal František Bako z Trnavy, ktorý vystúpil z lietadla spolu s manželkou. S kuframi, ktoré ťahali za sebou, sa už ponáhľali domov za blízkymi.

Pri nútene predĺženej dovolenke si totiž mnohí museli zvykať na nové ubytovanie. Niektorých cestovné kancelárie vrátili do pôvodných hotelov. Iní však už mali svoje bývalé miesta obsadené turistami z krajín, kde lietanie obmedzené nebolo. „Dostali sme nový hotel, no bol vybavený rovnako dobre ako ten pôvodný a cestovná kancelária zabezpečila aj stravu,“ pochvaľoval si Bako.

Časť nedobrovoľných dovolenkárov si však užila s hotelmi aj trampoty, museli sa sťahovať z hotela do hotela. „Počas piatich dní, čo sme ostali v Egypte navyše, sme sa sťahovali dvakrát. No v druhom hoteli sme povedali, že sa už viac sťahovať nebudeme a že tam ostaneme až do odletu,“ opísala Dalida Kondáčová z Bratislavy.

Okrem toho boli nové hotely, ktoré im cestovná kancelária vybavila, nižšej kvality. „Keďže sme predtým bývali v jednom z najluxusnejších hotelov v Hurghade, po presťahovaní sme mali trošku šok z ubytovania,“ dodala Kondáčová.

Turisti si síce o pár dní predĺžili kúpanie a vylihovanie na pláži, museli si však na diaľku vybavovať dodatočnú dovolenku v práci. „Nebol s tým problém, manžel si vybavil voľno a ja som vlastne na materskej dovolenke,“ dodala Eva Mihálová z Bratislavy. V Egypte dovolenkovala s mužom a dvomi malými deťmi. „Pre deti som musela akurát zohnať ešte plienky a pre syna aj jedlo, pretože zatiaľ nepapá bežnú stravu,“ vymenovala Mihálová.

Podobne si v súčasnosti takto nútene predlžujú dovolenku ešte ďalšie stovky Slovákov. Z toho mnohí sú v Ázii, Austrálii alebo Južnej Amerike. Snažia sa tak priletieť aspoň do Európy a čo najskôr sa dostať domov.

2 debata chyba