Učiteľke, čo mala erotické fotografie na internete, majú doplatiť mzdu

Učiteľka, ktorú bratislavská stavebná priemyslovka vyhodila v roku 2003 z práce pre erotické fotografie na internete, vyhrala aj druhý spor. Vo februári súd definitívne rozhodol, že výpoveď je neplatná, včera školu zaviazal doplatiť jej mzdu za celých sedem rokov, čo nemohla učiť. Dokopy ide o 32,6 tisíca eur.

21.04.2010 19:49
Súd, peniaze, euro, kladivko Foto:
Ilustračné foto
debata (100)

Priemyslovka argumentovala, že učiteľka má v zmysle vtedy platného Zákonníka práce nárok na mzdu iba za 9 mesiacov. Súd jej napriek tomu prisúdil plnú náhradu. „Považujem to za nesprávne rozhodnutie. Samozrejme podáme proti nemu odvolanie,“ reagoval právny zástupca školy Ján Čarnogurský.

Riaditeľ školy Ľubomír Mikulay označil verdikt za „nehorázny“. Ide podľa neho o takú veľkú sumu, akú potrebuje mesačne na mzdy všetkých zamestnancov. Prepustená učiteľka nebola pritom sedem rokov bez práce, už po roku si našla nové zamestnanie. „Mala tam väčší plat ako u nás. Tak povedzte, či toto nie je Kocúrkovo,“ sťažuje sa.

Erotické fotografie zavesil na jar 2003 na internet manžel učiteľky bez jej vedomia. Škola zamestnankyňu vyzvala, aby ich stiahla, keď sa tak nestalo, dala jej okamžitú výpoveď. Premeškala pritom zákonnú lehotu.

Riaditeľ Mikulay tvrdí, že ani rodičia súčasných žiakov školy nie sú návratu pedagogičky naklonení. Učiteľka zatiaľ nenastúpila. Podľa Čarnogurského sa tým dopúšťa porušenia pracovnej disciplíny. „Po právoplatnosti rozsudku dala v novom zamestnaní výpoveď a po uplynutí výpovednej lehoty nastúpi na pôvodné pracovisko,“ ozrejmil dôvod meškania právny zástupca učiteľky Vladimír Šárnik.

Manžel učiteľky pred časom vyhlásil, že návrat do školy bude mať ťažký, lebo ju zamestnávateľ medializáciou znemožnil. V skutočnosti sa podľa neho previnila tým, že bola mladšia a atraktívnejšia ako jej kolegyne a pri výučbe nepoužívala praktiky z čias socializmu.

100 debata chyba