Šéf stratovej STV odmenu dostal, riaditeľka ziskového rozhlasu nie

Slovenská televízia sa vracia o desať rokov späť. "Rok 2009 nebezpečne pripomína rok 2002, keď bola STV tesne pred kolapsom," hodnotí situáciu Juraj Galvánek z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Televízia sa v tom čase dostala do dlhov a upadla aj programovo. Viedol ju Ivan Materák, ktorého Rada STV odvolala po tlaku umelcov.

24.04.2010 06:02
Štefan Nižňanský Foto:
Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský
debata (40)

Podľa analýzy INESS dlh televízie narástol v roku 2008, keď sa vedenia ujal súčasný generálny riaditeľ Štefan Nižňanský. Za minulý rok Rada STV schválila stratu za viac ako 5,6 milióna eur. Pôvodne sa mínus predpokladal okolo 8 miliónov eur.

Peter Susko, hovorca STV, tvrdí, že výšku straty ovplyvnili výpadky v príjmoch. „Predovšetkým nenaplnenie celkových výnosov z reklamy a nižšie výnosy z poplatkov za služby verejnosti,“ dodal Susko. Hovorca obhajuje vedenie, ktorému sa podľa neho podarilo vlani ušetriť na nákladoch zhruba 3,8 milióna eur. Televízia však v minulom roku dostala dve štátne dotácie spolu za viac 9 miliónov eur. Koncesionári sa tak na STV poskladali dvakrát, cez koncesionárske poplatky a cez dane.

V tejto situácii Rada STV schválila generálnemu riaditeľovi ročnú odmenu viac ako 12-tisíc eur, pretože podľa rady splnil kritériá na hodnotenie jeho práce. Generálna riaditeľa Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková nijakú odmenu nemá, hoci rozhlas po rokoch skončil vlaňajší rok prvý raz so ziskom 3,5 milióna eur.

Čiastočne tomu pomohla aj koncoročná štátna...
stv grafika Čiastočne tomu pomohla aj koncoročná štátna dotácia," hovorí o zisku hovorkyňa rozhlasu Alexandra Štullerová Koreňová. Podotkla, že od štátu rozhlas dostal 1,2 milióna eur za výpadok v koncesiách. Rozhlasová rada odmenu ani napriek zisku a stabilnej počúvanosti neschválila. Okruh Rádio Slovensko patrí na druhé miesto v počúvanosti, v prvej desiatke najpočúvanejších rádií sú aj ďalšie dva okruhy Rádio Regina a Rádio FM. Sledovanosť Slovenskej televízie upadá, porazili ju obe komerčné stanice. V roku 2007 mala podľa agentúry Media SK 16-percentný podiel na trhu. Aktuálny podiel v apríli je podľa spoločnosti PMT asi 14 percent.

„Čiastočne tomu pomohla aj koncoročná štátna dotácia,“ hovorí o zisku hovorkyňa rozhlasu Alexandra Štullerová Koreňová. Podotkla, že od štátu rozhlas dostal 1,2 milióna eur za výpadok v koncesiách. Rozhlasová rada odmenu ani napriek zisku a stabilnej počúvanosti neschválila. Okruh Rádio Slovensko patrí na druhé miesto v počúvanosti, v prvej desiatke najpočúvanejších rádií sú aj ďalšie dva okruhy Rádio Regina a Rádio FM. Sledovanosť Slovenskej televízie upadá, porazili ju obe komerčné stanice. V roku 2007 mala podľa agentúry Media SK 16-percentný podiel na trhu. Aktuálny podiel v apríli je podľa spoločnosti PMT asi 14 percent.

Gabriel Šipoš, mediálny analytik, ktorý sleduje spravodajstvo a publicistiku v oboch štátnych inštitúciách, z hľadiska verejnoprávnosti hodnotí lepšie Slovenský rozhlas. „Kým pri STV mám pocit, že je zástancom záujmov vládnej koalície, pri rozhlase, naopak, vidieť, že reportéri a publicisti chránia záujem verejnosti,“ povedal Šipoš. Podľa neho je rozdiel viditeľný v skladbe a spracovaní tém, v spravodajských reláciách a v publicistike. „Rozhlas informuje aj o témach, ktoré sú nepríjemné pre koalíciu, napríklad téma korupcie, neefektívneho rozdeľovania peňazí či neplnenie predvolebných sľubov. STV sa pálčivým témam vyhýba, alebo priestor pre ne minimalizuje,“ dodal Šipoš.

40 debata chyba