Smer nemá odvahu presadzovať ľavicové témy

Je Smer-SD naozaj sociálnodemokratickou stranou? To, ako sa stavia k niektorým ľavicovým témam, svedčí skôr o opaku. Odluka cirkvi od štátu, rodová rovnosť, kvalitné životné prostredie či práva homosexuálov. Otázky, ktoré v zahraničí presadzujú práve sociálni demokrati. Smer ich za svoje prvé štyri roky vo vláde ignoroval.

24.04.2010 08:47
dúhový pride, gay, homosexuál, lesbičky, lesby Foto:
Pochody gejov a lesbičiek sa v súčasnosti každoročne konajú v stovkách metropol sveta. V lete vyšli do ulíc aj v španielskom Madride.
debata (79)

V stredu síce jeho predseda Robert Fico povedal, že ak by opozičné strany mali spolu rokovať o homosexuáloch, tak „sa pozabíjajú,“ on sám sa však tejto téme pre istotu vyhýba. Rovnako aj problematike financovania cirkví, ktorú podľa vlastných slov nemieni otvárať, ani keby bol vo vláde ďalšie štyri roky.

„Smer obchádza ľavicové témy. Ľavicový je iba, pokiaľ sa mu to hodí,“ tvrdí politológ Miroslav Kusý. Ako dodáva, Fico nechce otvárať veci, s ktorými na Západe prišli ľavičiari napriek tomu, že im verejná mienka nebola naklonená. Sociálnodemokra­tické strany by totiž mali byť moderné, priniesť „moment vzbury“ a zastať sa menšín.

Typickým príkladom je registrované partnerstvo homosexuálov. Ľavicové strany ho už vybojovali vo viacerých krajinách, dokonca i v Chorvátsku, Maďarsku či v Česku. Tam ho už pred štyrmi rokmi presadila ČSSD. Na Slovensku však takéto návrhy nemajú šancu. ,Keby som mal urobiť zoznam tém podľa dôležitosti a ten zoznam by mal 74-tisíc bodov, tak sa tam táto téma ani nedostane," vyhlásil Fico pred mesiacom.
Premiérove ostré výroky sa síce snažia tlmiť niektorí členovia Smeru, ako europoslankyňa Monika Beňová-Flašíková či podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ale ich názory nemajú veľkú váhu.

V súlade s ľavicovou politikou nie sú ani ďalšie kroky súčasnej vlády. Nerieši napríklad odluku cirkvi od štátu. Na platy pre 3 500 kňazov stále prispievajú všetci daňoví poplatníci – aj ateisti. Novelou zákona o postavení cirkví sa navyše sprísnili podmienky na registráciu náboženských spoločenstiev, čo obmedzuje ľudské práva. V obave pred reakciou cirkvi vláda neschválila ani nové učebnice sexuálnej výchovy, hoci ich odborníci pripravili podľa moderných európskych noriem.

Smer nebojuje ani za lepšie zastúpenie žien v spoločnosti a účasťou radikálnej SNS vo vláde je politika plná xenofóbie a šovinizmu. Aj to sú prejavy, aké by mali sociálni demokrati odmietať. Podobne je to so životným prostredím. Kým na Západe patrí k obvyklým témam ľavice, u nás je na okraji záujmu. Škandály s emisiami, so skládkou v Pezinku, zonácia Tatier, podpora jadrovej energetiky na úkor obnoviteľných zdrojov – ani za vlády pravice sa prírodné rezervácie neocitli v takom ohrození ako teraz.

Smer je pritom členom Strany európskych socialistov a Socialistickej internacionály. „Je však iba imitáciou sociálnej demokracie, aj to len v jednej oblasti – v sociálno-ekonomickej,“ tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov. Sociológ Pavel Haulík nesúhlasí: „Nemyslím si, že existuje nejaký univerzálny model, čo je sociálna demokracia. Smer predsa nemusí kompletne preberať agendu sociálnodemokra­tických strán zo Západu, ktoré sa vyvíjali za iných podmienok.“

79 debata chyba