Fico v rozhlase ľutoval ženy

Slovenské ženy podľa premiéra Roberta Fica nemôžu mať taký vysoký vek odchodu do dôchodku, ako majú ženy napríklad v Nemecku či Francúzsku, lebo tam nemajú tri zamestnania naraz. "Naše ženy sa starajú o rodiny, perú, žehlia, šijú, varia, ešte okrem toho chodia aj do roboty, naozaj tie ženy dostávajú neuveriteľne zabrať," uviedol Fico v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu (SRo).

24.04.2010 14:32
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (58)

Podľa slovenského premiéra ženy v spomínaných západoeurópskych krajinách mohli počas svojho pracovného života veľa vecí riešiť prostredníctvom služieb, keďže životná úroveň v týchto krajinách je vyššia. Ako povedal, je samozrejmé, že máme obrovský záujem približovať sa k štandardom Európskej únie, ale zajtra to asi nebude.

Fico zo spomínaných „ľudských“ dôvodov principiálne odmieta myšlienku zvyšovania veku odchodu do dôchodku na Slovensku, ktorú neraz presadzujú teoretici. Nemennosť dôchodkového veku si pritom podľa neho nemusí vyžiadať ani zvýšenie odvodov či zníženie penzií. „My môžme predsa pracovať so štátnym rozpočtom, vieme niektoré veci nahrádzať,“ uviedol.

Pripomenul, že po zmene dôchodkového systému a vzniku II. piliera vláda každoročne musí dopĺňať do I. piliera asi jednu miliardu eur, ktoré tam už neprichádzajú. Pôvodných 18-percent odvodov sa totiž u tých, čo sporia, delí na polovicu – 9 percent ide do I. a zvyšných 9 do druhého piliera. "30 miliárd korún sme pokojne mohli použiť na vyššie dôchodky pre dôchodcov, ale my to musíme dať do II. piliera len preto, lebo pravicová vláda vymyslela tento mechanizmus, " povedal premiér.

Fico odmieta individuálny cynizmus, na ktorom podľa neho nemôže fungovať štát. Mladí manažéri mu často hovoria, že im je jedno, či on ako premiér má nejaké peniaze na dôchodky, „nech sa dôchodca postará sám o seba, ja chcem pre seba“. Fico argumentoval tým, že dôchodcovia, ktorí dnes poberajú dôchodky zo Sociálnej poisťovne, tu pracovali 40–50 rokov.

„To nie je dar zo strany štátu, to je ich právny nárok na dôchodok, tie dôchodky im jednoducho musíme dať, " vysvetľoval. "Každý len hovorí, že prvý pilier nie je dobrý, druhý je perfektný a tretí je v akom stave?,“ povedal v závere diskusie o dôchodkoch.

58 debata chyba