SMK: Ficov zákon je pokrytecký. Maďari na juhu budú protestovať

Strana maďarskej koalície (SMK) považuje novelu zákona o štátnych symboloch Slovenskej republiky, ktorú na podnet premiéra Roberta Fica (Smer) prijala vláda, za pokryteckú kópiu poslaneckého návrhu zákona o vlastenectve z dielne SNS.

26.04.2010 18:46
Protest, vlastenecký zákon Foto:
Protest proti vlasteneckému zákonu SNS sa uskutočnil pred prezidentským palácom v marci. Návrh následne prezident nepodpísal. Robert Fico teraz prišiel s vlastnou novelou zákona o štátnych symboloch.
debata (93)

„Schválená novela zákona je nepripravená a nepremyslená, forma prijatia v zrýchlenom konaní znevažuje občanov Slovenskej republiky,“ konštatuje SMK vo svojom vyhlásení. Z tohto dôvodu poslanci za SMK nezdvihnú ruku pri hlasovaní o Ficovom návrhu. Strana zároveň považuje súperenie medzi koaličnými stranami v tejto téme za smiešne a nedôstojné v Európe 21. storočia.

Vlastenecký zákon z dielne SNS chce uložiť štátnym školám vždy na začiatku pracovného týždňa hrať štátnu hymnu a všetky triedy vyzdobiť štátnymi symbolmi. Po tom, čo prezident vrátil zákon na opätovné prerokovanie, návrh nezískal podporu viacerých parlamentných výborov.

Alternatívu k vlasteneckému zákonu predložil vláde premiér Robert Fico (Smer). Keďže ide o skrátené legislatívne konanie, na rokovaní parlamentu sa objaví zároveň s návrhom SNS. Ficov návrh má zabezpečiť prijatie rovnakých princípov, ale zjednodušene.

Premiér chce slovenskú hymnu len na začiatku a konci školského roka. Avšak zatiaľ čo SNS navrhovala vlastenectvo pre štátne školy, Ficov zákon ráta aj s cirkevnými a súkromnými. Začne platiť od 1. septembra.

Pred školami na juhu budú protesty proti vlasteneckému zá­konu

Vo viacerých mestách a obciach na južnom Slovenska budú v utorok pred budovami škôl protesty proti prípadnému opätovnému schváleniu zákona na podporu vlastenectva z dielne SNS. Organizuje ich Zväz maďarských rodičov na Slovensku s podporou Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku. Zhromaždenia sa uskutočnia od 7:30 do 8:00.

„V súvislosti s novou iniciatívou premiéra a vlády nahradiť text SNS inou právnou normou je naše stanovisko nasledovné: považujeme za neprípustné a protikladné princípom demokratického právneho štátu, ak vládna koalícia obchádza riadnu verejnú diskusiu v dôležitých a citlivých otázkach a chce o nich rozhodovať v zrýchlenom konaní, zneužívajúc tieto témy v politickej kampani krátko pred voľbami,“ uviedol hovorca Okrúhleho stola Kálmán Petőcz. Maďari podporujú zhromaždenie, ktoré na protest proti vlasteneckému zákonu zvolala na utorok pred budovu parlamentu Iniciatíva za transparentnú demokraciu.

Zväz odmieta iniciatívu premiéra Roberta Fica, aby parlament prijal sčasti pozmenenú, ale z hľadiska podstaty nezmenenú verziu zákona v zrýchlenom konaní, za jeden deň. „Protestujeme proti tomu, aby politici opätovne obchádzali riadnu verejnú diskusiu a vytĺkali pre seba politický kapitál zneužívajúc dôležité a citlivé otázky pre účely volebnej kampane,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré v utorok pred školami prečítajú protestujúci. Zväz očakáva, že poslanci Národnej rady SR neschvália vlastenecký zákon v žiadnej navrhovanej podobe a pošlú ho „na smetisko dejín, kam v Európe 21. storočia patrí“.

Maďari upozorňujú, že štát sa stáva vlasťou vtedy, ak vytvorí prívetivý domov pre všetkých svojich občanov, ak rešpektuje každého ľudskú dôstojnosť, slobodu a identitu. Navrhovatelia vlasteneckého zákona však podľa nich denne spochybňujú a urážajú ľudskú dôstojnosť iných. „Vlastenectvo má zmysel vtedy, ak je spojené s pozitívnym hodnotovým obsahom. Predkladatelia tohto zákona nám však chcú prikázať – a to až do absurdných dôsledkov – uctievať len vonkajšie, formálne znaky vlastenectva,“ konštatuje Petőcz s tým, že formálne, pokrytecké vlastenectvo odmieta.

Zväz maďarských rodičov na Slovensku pripomína, že v našich školách chýbajú učebnice či moderné vybavenie a platy učiteľov sú nedôstojne nízke. Predstavitelia moci chcú podľa nich tieto nedostatky nahradiť preambulami, zástavami a hraním štátnej hymny. „A to všetko má byť hradené z rozpočtu obcí a škôl, teda z našich daní,“ uvádza Petőcz.

93 debata chyba