Politici sa mali o názor vedcov zaujímať skôr

O zonácii Tatier a výhradách vedcov sme sa zhovárali s Jozefom Šibíkom z Botanického ústavu Slovenskej akadémie vied.

27.04.2010 07:50
Jozef Šibík Foto:
Jozef Šibík
debata (16)

Prečo zlyhal návrh zonácie?
Pre neodbornosť tých, ktorí ju pripravovali, alebo zvíťazili ekonomické záujmy investorov a miest? Rovnaký vplyv mali obidva faktory – absencia odborných podkladov a odborníkov aj vplyv ekonomických záujmov vybraných skupín. Množstvo kvalitných ľudí, nadšených pre ochranu prírody, z jednotlivých správ národného parku a ďalších organizácií štátnej ochrany prírody muselo odísť. Často pre nesúhlas s koncepciou ochrany prírody, ktorá sa čím ďalej, tým viac stávala len formalitou. Na dôležité posty boli neraz dosadení ľudia lojálni k investorom či politikom. Takto sme vnímali zmeny v posledných rokoch nielen u nás v Botanickom ústave, ale aj v iných organizáciách. Odbornosť je často skloňované slovo aj z úst politikov, ale zároveň si štátny tajomník ministerstva životného prostredia Jaroslav Jaduš dovolí nazvať desiatky aktívnych vedcov – ekológov, botanikov, zoológov, lesníkov – kváziodborníkmi.

Politici a investori nerozumejú pojmu národný park a ochrana prírody?
Týmto ľuďom ide v prvom rade o ekonomické záujmy a nie o také hodnoty, ako je zachovanie určitých biotopov, populácií, druhov, dlhodobý rozvoj regiónu a podobne. Celá diskusia o zonácii Tatier sa presunula z odbornej úrovne do politickej roviny. Národný park je pre mnohé skupiny podnikateľov značka, ktorú však berú iba ako formu a nechápu jej podstatu.

Je reálne z hľadiska cestovného ruchu prirovnávať Tatry k Alpám?
Tatry nemôžu konkurovať Alpám, čo sa týka množstva turistických zariadení, už pre svoju rozlohu – sú zhruba 250-krát menšie. V Alpách sú doliny určené na rozvoj turistického ruchu, iné sú prístupné len pre peších turistov, do ďalších nevedú žiadne značky a cesty. Môžeme však porovnávať služby – tie tatranské ďaleko zaostávajú, čo vôbec nesúvisí so stupňom ochrany. Ten typ turistického ruchu, ktorý sa dnes snažíme rozvíjať, nemá bez dlhodobého plánu rozvoja regiónu veľký význam. Profitujú z neho len vybrané záujmové skupiny, často s väzbami na politikov.

Tým, že sa k sporu o národný park pridali aj vedci, získal protest ochranárov ešte väčšiu váhu. Myslíte si, že to tak vnímajú aj politici?
Bol by som tomu rád, obávam sa však, že v podstate im na našom názore nezáleží. O ten mali prejaviť záujem pred vypracovaním návrhu zonácie a nie až po tom, čo sa ukázalo, že bol vypracovaný neodborne až účelovo. Téma životného prostredia nie je v súčasnosti témou číslo jeden na našej politickej scéne, čo vidieť aj na predvolebnej kampani.

16 debata chyba