Slotu Smer znechutil, blokovať parlament však ďalej nebude

Šéf SNS na mimoriadnej tlačovej konferencii oznámil, že mu ide o prijatie vlastenecké zákona a preto jeho strana nemieni ďalej "torpédovať obštrukciami" rokovania parlamentu a podporí skrátené rokovanie Ficovej novely zákona o štátnych symboloch.

27.04.2010 10:12 , aktualizované: 14:34
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata (102)

Ján Slota povedal, že poslanci za SNS budú hlasovať podľa svojho svedomia. „Ide mi o obsah zákona, nie o politikárčenie koaličného partnera, aby ukázali slovenskej verejnosti, že to oni niečo zmenili,“ povedal na adresu svojho koaličného parnera a premiéra Roberta Fica.

Slota však zdôraznil, že je znechutený konaním predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý zaradil ich verziu vlasteneckého zákona na záver rokovania.

Podpredsedníčka strany Anna Belousovová vyhlásila, že neprijateľný je aj spôsob, akým sa ich minister školstva Ján Mikolaj dozvedel o Ficovej verzii vlasteneckého zákona. Dozvedel sa o ňom až priamo na pondelkovom rokovaní vlády. Belousovová v tom vidí buď zámer vytĺkať politický kapitál, alebo snahu, aby vlastenecký zákon nebol prijatý vôbec. Povedala, že Smer dáva týmto veľmi zlý signál krátko pred parlamentnými voľbami.

Slota využil príležitosť sa opäť vyrozprávať o Maďarsku

Medzi Slovenskom a Maďarskom môže podľa predsedu SNS Jána Slotu vzniknúť konflikt. „V Maďarsku v parlamentných voľbách zvíťazili extrémisticky smerované strany. Po slovenských voľbách otvoria také otázky, že sa nám z toho bude krútiť hlava,“ vyhlásil dnes Slota na tlačovej besede. Podľa neho tento konflikt sa dotkne aj okolitých krajín.

Slota nechápe, prečo v súvislosti s výsledkami maďarských volieb poslanci NR SR odmietli jeho návrh na prijatie uznesenia k Trianonskej zmluvy. Upozornil, že okrem poslancov maďarskej národnosti proti hlasoval aj predseda HZDS Vladimír Mečiar, ktorý sa „o dušu vyhlasuje za zriaďovateľa SR, čo je komické“. Podľa Slotu každý chce mesiac pred voľbami posilniť svoje pozície. „SNS sa nikdy nezníži, aby urážala koaličných partnerov na základe niečoho vykonštruovaného. Nebude však držať hubu a krok, keď niekto používa podpásové maniere,“ dodal Slota.

Šéf SNS tiež kritizoval prezidenta Ivana Gašparoviča za vrátenie zákona o vlastenectve do parlamentu. Upozornil, že Gašparovič by nebol dnes prezidentom, keby ho pred rokom v prezidentských voľbách nepodporila práve SNS.

Minister školstva Ján Mikolaj kritizoval dnešné protesty proti vlasteneckému zákonu pred školami na južnom Slovensku. Podľa neho ide o tvrdú manipuláciu a zneužívanie detí na politické ciele.

HZDS a Smer si myslia, národniari zbytočne dramatizujú

SNS podľa poslanca Smeru Jána Podmanického zbytočne radikalizuje a dramatizuje situáciu okolo vlasteneckého zákona. „Či by prešiel vlastenecký zákon z ich dielne, alebo vládna novela zákona o štátnych symboloch, tak ten účel bude naplnený. Mohli by byť spokojní,“ reagoval Podmanický na kroky slotovcov, ktorí dnes spolu s opozíciou zablokovali rokovanie parlamentu.

Domnieva sa, že SNS mohla hľadať určité riešenie a kompromis, pripúšťa však, že je pred voľbami a strana Jána Slotu konala v skrate. „Myslím si, že si uvedomia, že vytvorili neriešiteľnú situáciu, takže budú mať zrejme snahu o 14:00 vrátiť sa do parlamentu a podporiť normálny priebeh schôdze,“ uzavrel Podmanický s tým, že ide o jeho osobný názor.

„Už na rokovaní ústavnoprávneho výboru som vyjadrila názor, že ak prezident Ivan Gašparovič vrátil vlastenecký zákon na opätovné prerokovanie, mohol urobiť dobrú vec a navrhnúť zmenu názvu, pretože skutočne obsah toho zákona nie je v súlade s názvom. A len posunutie termínu účinnosti vlastný problém toho nesúladu názvu a obsahu nerieši,“ konštatovala poslankyňa za HZDS Katarína Tóthová. „Ak by SNS postupovala logicky, mala sa snažiť dohodnúť so Smerom, aby do vládnej novely zakomponoval pre nich podstatné body z vlasteneckého zákona,“ myslí si Tóthová.

„Pri troche snahy a vzájomnej tolerancii mohol byť dnes pripravený zákon, ktorý by mal logický názov a riešil by podstatu veci,“ konštatovala. Poslankyňa za HZDS nepovažuje pri širšom výklade za právny problém, že vláda predkladá novelu zákona o štátnych symboloch do národnej rady v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa nej kabinet reagoval na situáciu, ktorú musel riešiť, keď mladí ľudia protestovali proti zákonu, naopak, starší ľudia podporujú jeho prijatie.

Janiš: Fico chce byť aj tehotný, aj poctivý

„Z môjho pohľadu si opäť urobil slúžku z národnej rady. V skrátenom legislatívnom konaní chce prerokovať zákony, ktoré nemajú oporu v rokovacom poriadku ani v ústave, povedal šéf poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. Podľa neho sa premiér Robert Fico zľakol verejnej mienky. "Chce byť aj tehotný aj poctivý, a takto to nejde. Asi takto by som charakterizoval návrh novely o štátnych symboloch,“ spresnil.

Aj predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský zdôraznil, že kresťanskí demokrati až do pondelka boli pripravení vecne rokovať o zákonoch, ktoré prezident vrátil parlamentu, ako aj o nových návrhoch, ako napríklad o zákone o vinohradníctve. „Žiaľ, Smer vstúpil do mocensko-politického zápasu so svojimi koaličnými partnermi o vlastenecký zákon a KDH sa nemieni podieľať na tomto vnútrostraníckom zápase medzi stranami vládnej koalície. Považujeme to za nezodpovedné, nedôstojné a KDH zotrváva na svojom stanovisku, že je to problém vládnej koalície, ktorý si začala a nech si ho aj dokončí,“ konštatoval.

Ani SMK nepomôže vládnej trojke pri odblokovávaní parlamentu. Obštrukcie v národnej rade podľa poslanca strany Lászlóa Szigetiho nikomu nevyhovujú. SMK ich považuje za súčasť predvolebnej kampane. „Samozrejme, náš názor je jednoznačný. Takýto zákon v jednej či druhej podobe považujeme za zbytočný,“ uzavrel Szigeti.

Národná rada ráno ani na druhý pokus nebola uznášaniaschopná, keď sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. Schôdzu zablokovali zákonodarcovia za SNS a opozícia, ktorí sa neprezentovali.

„Je to forma protestu proti tomu, že NR SR neodsúhlasila náš návrh k Trianonskej zmluve. V súčasnosti, keď Fidesz získal ústavnú väčšinu v maďarskom parlamente, kde pán Orbán, budúci premiér alebo už hotový premiér Maďarska, chce minimálne manipulovať s Trianonom, ja si myslím, že je povinnosť slovenského parlamentu sa k tomu vyjadriť,“ zdôvodnil Slota odchod poslancov za SNS zo sály. Slotovci nie sú spokojní ani so zaradením ich vlasteneckého zákona, ktorý vetoval prezident Ivan Gašparovič.

Dostal sa totiž až na posledné miesto a poslanci dnes pri hlasovaní o zmenách programu nepodporili návrh podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej, aby norma bola zaradená hneď po skrátených legislatívnych konaniach ako piaty bod. Rokovanie predseda NR SR Pavol Paška prerušil, pokračovať bude o 14.00 h.

102 debata chyba