Politikov obmedzenia bojových plemien psov nezaujíma

Útokom zúrivého psa čelia každý rok desiatky ľudí. Niektorí z nich napadnutie neprežili alebo skončili s ťažkými zraneniami. Poslednou obeťou bol 15-ročný školák, ktorého pred mesiacom dohrýzli dva psy v obci Beluša. Prežil len vďaka pomoci okoloidúcich. Zatiaľ čo v zahraničí už mnohé krajiny a mestá sprísnili podmienky držby tzv. bojových plemien psov, u nás na presadenie podobného zákona chýba politická vôľa.

27.04.2010 12:03
Bulmastif Foto:
Bulmastif
debata (257)

Ako prvý to s návrhom obmedziť chov agresívnych psov ešte v roku 2001 skúšal vtedajší poslanec Vladimír Bajan. Návrh neprešiel. Rovnako ako pokusy Tomáša Galbavého (SDKÚ) z roku 2005 a februára 2010. „Chcel som zaviesť pravidlá, ktoré by boli zárukou bezpečnosti pre okolie, ale nenašiel som podporu v iných poslaneckých kluboch,“ hovorí Galbavý.

Na základe vedeckých štúdií vytvoril zoznam 10 plemien bojových psov, ktoré podľa neho charakterizuje nadmerná agresivita. Majitelia týchto zvierat a ich krížencov by na chov potrebovali povolenie obce. To by získali len dospelé osoby s potrebnými odbornými vedomosťami. Ich psy by museli chodiť na vôdzke, s náhubkom a pod kožu by im implantovali elektronický čip. Priestory ich chovu by majitelia museli zabezpečiť tak, aby nemohli ujsť.

„Nesnažil som sa zakázať chov tých plemien, iba dosiahnuť, aby mali zodpovedných majiteľov,“ tvrdí poslanec, ktorý je sám chovateľom psa. Svoj návrh chce predložiť znovu. Priznáva, že nič nové nevymyslel. Podobné opatrenia už prijali v štátoch ako je Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia či USA. Aj tam zostavili zoznamy nebezpečných plemien psov. Niekde dokonca zašli tak ďaleko, že chov niektorých z nich zakázali. Obyvatelia Viedne nedávno v referende rozhodli, že majitelia tzv. bojových plemien a ich krížencov musia od júla tohto roku povinne vlastniť tzv. vodiaci preukaz pre psov. Ak ho nebudú mať, hrozí im pokuta.

Keď sa o podobné nariadenie ešte v roku 1996...
grafika pes1 Keď sa o podobné nariadenie ešte v roku 1996 pokúsil bratislavský magistrát, prokurátor to napadol a mesto ho muselo zrušiť. Niektoré obce uplatňujú aspoň to, že problémovým zvieratám vystavia známku "nebezpečný pes", ktorú musia nosiť spolu s vôdzkou a náhubkom. To však útokom nezabráni.
Keď sa o podobné nariadenie ešte v roku 1996...
grafika pes2 Keď sa o podobné nariadenie ešte v roku 1996 pokúsil bratislavský magistrát, prokurátor to napadol a mesto ho muselo zrušiť. Niektoré obce uplatňujú aspoň to, že problémovým zvieratám vystavia známku "nebezpečný pes", ktorú musia nosiť spolu s vôdzkou a náhubkom. To však útokom nezabráni.

Keď sa o podobné nariadenie ešte v roku 1996 pokúsil bratislavský magistrát, prokurátor to napadol a mesto ho muselo zrušiť. Niektoré obce uplatňujú aspoň to, že problémovým zvieratám vystavia známku „nebezpečný pes“, ktorú musia nosiť spolu s vôdzkou a náhubkom. To však útokom nezabráni.

„Je nezmysel tvrdiť o plemene, že je bojové. Vždy za tým treba vidieť človeka. Ten spraví zo psa to, čo chce,“ hovorí kynológ Ján Pöthe. Nijaké plemeno podľa neho nešľachtili na to, aby útočilo či zabíjalo. „Je to ako auto. Ani to vás nezrazí samo,“ vysvetľuje Pöthe.

V prípadoch napadnutia psami podľa neho zlyhávajú ich majitelia. Snaha, aby so svojím zverencom museli prejsť výcvikom, mu neprekáža. Istú skúšku spôsobilosti by dokonca privítal. Odmieta iba zoznamy, ktoré vyčleňujú „bojové plemená“. „Aj malý bradáč môže pohrýzť. Treba sa sústrediť na prevenciu, nie na represiu,“ uzavrel kynológ.

Smrteľné útoky psov na Slovensku
september 1997 svorka vlčiakov dohrýzla na smrť dôchodkyňu pri Zvolene
apríl 2001 dva slovenské ovčiaky napadli dve deti v Lipanoch, 9-ročný chlapec útok neprežil
máj 2003 päť psov – krížencov usmrtilo pastiera oviec v okrese Kežmarok
máj 2003 5-ročný chlapček neprežil útok psa v Sobranciach
október 2003 pitbul dohrýzol 8-ročné dieťa v Sobranciach
október 2003 8-ročný chlapec zahynul po útoku pas v obci Zborov
september 2007 dva rotvajlery dotrhali na smrť 62-ročného strážnika v Senici. Psy prešli policajným výcvikom, z policajnej služby ich však vyradili, lebo vraj „nevedeli pohrýzť“
257 debata chyba