Po Brazílii pocestuje ministerka Petríková do Číny

Kým iní ministri obiehajú pred voľbami krajinu a snažia sa robiť kampaň svojim politickým stranám, ministerka spravodlivosti Viera Petríková (HZDS) cestuje po svete. Po návrate z kongresu v Brazílii sa doma dlho neohreje. Na budúcu sobotu odlieta na osem dní do Čínskej ľudovej republiky.

29.04.2010 18:02 , aktualizované: 20:13
Viera Petríková Foto:
Zahraničnú pracovnú cestu Viere Petríkovej v pondelok schválila vláda. Ministerstvo spravodlivosti odmietlo prezradiť cieľ a program cesty.
debata (86)

Zahraničnú pracovnú cestu jej v pondelok schválila vláda. Ministerstvo vo štvrtok odmietlo prezradiť, aký je cieľ cesty a aký bude mať ministerka program. „Všetko je v štádiu príprav, bude vydaná tlačová správa,“ odbil jednou vetou niekoľko otázok Pravdy hovorca rezortu Michal Jurči.

Čína pritom nepatrí medzi krajiny, ktorej súdny systém by mohol byť Slovensku vzorom. Správa Amnesty International za rok 2009 uvádza, že trestné súdnictvo v krajine zostáva silne náchylné k zásahom politickej moci. Existujú tu tajné väzenské zariadenia, vo väzniciach dochádza podľa správy k mučeniu a inému zlému zaobchádzaniu.

Mimovládna organizácia odhaduje, že vlani bolo v Číne vynesených minimálne 7-tisíc rozsudkov smrti, 1 700 popráv bolo aj vykonaných. Petríkovej predchodca Daniel Lipšic (KDH) povedal, že on by si takýto cieľ služobnej cesty nikdy nezvolil. „Považoval by som to za vyhodené peniaze. Rezort spravodlivosti nemá na zaplatenie znalcov, tlmočníkov a advokátov ex-offo, dlhuje im v korunách stovky miliónov, a pritom pani Petríková cestuje do tých najexotickejších destinácií,“ povedal.

 

Lipšic zároveň považuje za úplne absurdné, že ministerstvo nechce zverejniť program cesty. „Platia to daňoví poplatníci, nie ministerka,“ odkazuje.

Tajomstvom ostáva aj program ministerky počas minulotýždňovej cesty v Brazílii, na ktorý sa Pravda vo štvrtok opýtala už druhý raz. Ministerstvo otázku opäť bez vysvetlenia ignorovalo.

Na kongrese OSN venovanom prevencii kriminality a trestnému súdnictvu mala Petríková vystúpiť dvakrát – v sobotu 17. apríla a v nedeľu 18. apríla. V zázname prejavov na internetovej stránke OSN sobotňajšie vystúpenie Slovenska chýba. Denník Sme vo štvrtok priniesol informáciu, že ministerka nevystúpila ani v nedeľu. Namiesto nej hovoril veľvyslanec Branislav Hitka.

„Náš veľvyslanec v Brazílii predniesol na spomínanej konferencii prejav namiesto ministerky spravodlivosti po vzájomnej dohode s ňou, keďže sa cítila zdravotne indisponovaná,“ vysvetlil vo štvrtok hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.Zdravotnými problémami nevystúpenie ministerky zdôvodnilo nakoniec ministerstvo spravodlivosti, z ktorého vyhlásenia vyplýva, že Petríková mala ležať „na izbe v kŕčoch“.

V početnej delegácii ministerstva bol aj predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Ten opäť odmietol odpovedať na otázku, aký bol jeho pracovný program na kongrese v Brazílii. Odmieta odpovedať aj na otázku, či s ním do Brazílie cestovala aj jeho manželka.

86 debata chyba