Karlin je slobodný, nie je vraj jasné, ako sa dostali peniaze do kufríka

Krajský súd v Banskej Bystrici po šiestich rokoch oslobodil spod obžaloby z korupcie bývalého poslanca HZDS Gabriela Karlina. Polícia poslanca zadržala v roku 2003 v kancelárii hnutia v Banskej Bystrici s pol miliónom korún v kufríku, peniaze doniesol ako úplatok policajný agent. Podľa súdu však nie je možné jednoznačne určiť, ako sa bankovky ku Karlinovi dostali. Súd oslobodil aj ďalšieho obžalovaného, exriaditeľa úradu banskobystrickej krajskej samosprávy Milana Mráza.

29.04.2010 12:51 , aktualizované: 15:02
Karlin, Mráz Foto:
Obžalovaný bývalý poslanec Karol Karlin (vpravo) a exriaditeľ úradu banskobystrickej krajskej samosprávy Milan Mráz na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Tam si obaja vypočuli oslobodzujúci rozsudok.
debata (48)

Rozsudok je právoplatný. Obžaloba Karlina vinila, že si vyžiadal od miestneho podnikateľa Juraja Hromadu úplatok v súvislosti s výstavbou telocvične v Žiari nad Hronom. Konečným príjemcom peňazí mal byť podľa prokurátora Mráz, ktorý mal zabezpečiť bezproblémové úhrady faktúr od investora stavby, Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

„Peniaze sa v kufríku Karlina našli, to je nespochybniteľný fakt. To, čo vyzerá jednoznačne, stráca po preskúmaní dôkazov na svojej výraznosti,“ zdôvodnil predseda senátu rozhodnutie súdu. Na obálke s peniazmi, ktoré priniesol policajný agent a neskôr korunný svedok Hromada, sa nenašli žiadne otlačky prstov a údajne nefungoval ani prášok, ktorý mal označiť každého, kto s úplatkom prišiel do kontaktu. Pochybnosti súdu vyvolali aj policajné nahrávky rozhovorov, ktoré mohli byť podľa znalcov zmanipulované. Karlin od začiatku vinu odmietal a tvrdil, že išlo o diskreditáciu jeho osoby.

Trestné oznámenie na Karlina a Mráza podal Hromada v lete 2003. Podnikateľ však postupne menil svoju výpoveď v prospech obžalovaných a podľa súdu ho polícia navyše zo začiatku vypočúvala ako utajeného svedka a nie ako agenta. Podozrivé bolo vraj aj to, že o úplatok mali obžalovaní muži požiadať vo februári roku 2003 a až do novembra ho napriek takmer desiatke políciou pripravených pokusov neprebrali.
Karlin aj Mráz sa príliš k verdiktu nechceli vyjadrovať. „Čo vám mám po šesť aj pol rokoch prenasledovania hovoriť. Mám jasať alebo čo, keď od začiatku som vedel, že ako to je,“ tvrdil Karlin pri odchode zo súdu.

Súdny proces sa začal v júli roku 2004 a pôvodný samosudca odsúdil v lete roku 2005 Karlina na ročné väzenie a pokutu 100.000 korún (3319 eur). Karlin sa tak stal prvým parlamentným poslancom neprávoplatne odsúdeným za korupciu. Krajský súd však rozsudok zrušil a nariadil nové pojednávanie. V obnovenom procese súd Karlina aj Mráza pre nedostatok dôkazov oslobodil a odvolací súd dnes zamietnutím odvolania prokurátora rozsudok potvrdil.

48 debata chyba