SMK vraj financuje združenie, ktoré má peniaze z Budapešti

Opozičnú SMK údajne financuje združenie, ktoré získalo peniaze z maďarskej štátnej pokladnice. Uviedla to televízia TA3, ktorá sa odvolala na . SMK informácie o svojom financovaní bližšie nekomentovala.

29.04.2010 16:05
Pál Csáky Foto:
Predseda SMK Pál Csáky
debata (40)

Združenie za spoločné ciele, ktoré už deväť rokov pomáha Maďarom žijúcim na Slovensku, získalo na svoju činnosť viac ako 800-tisíc eur. Časť z týchto peňazí je vraj na straníckom účte SMK. „Ak z nejakej nadácie by išli peniaze na stranícky účet, tak by tam mali byť tie peniaze,“ povedal Duray TA3. Strana na svojej internetovej stránke neuvádza žiadnych darcov.

„Jeden zo zakladajúcich členov združenia je SMK. Ale čo sa týka našich príjmov a výdavkov, a vôbec hospodárenia združenia, je to absolútne nezávisle od SMK,“ povedala televízii riaditeľka združenia Erzsébet Pogányová (SMK). Zákon od podobných organizácii podľa spravodajskej televízie prijímať dary zakazuje.

Opozičnú SMK, ktorá zastupuje záujmy časti maďarskej menšiny, povedie do júnových parlamentných volieb jej predseda Pál Csáky.

Kritike za finančné dary čelili v minulosti aj ďalšie strany. Najmenšia vládna strana HZDS napríklad nevedela vysvetliť, ako získala viac ako 230.000 eur od invalidného dôchodcu. Parlament na to reagoval sprísnením pravidiel.

Mimovládna organizácia Aliancia Fair-play vyčítala pochybenia pri prijímaní darov aj najsilnejším slovenským politickým stranám Smeru a SDKÚ. Údajne totiž ťažili z neoprávnených výhod pre nízke nájomné svojich priestorov. Obidve strany obvinenia odmietli.

40 debata chyba