SDKÚ opäť pripomína vláde diaľnice

Opozičná SDKÚ opätovne vyzýva vládu, aby nepredražovala a nepredlžovala čas výstavby diaľnic cez PPP projekty. Ako povedal podpredseda strany Ivan Mikloš, posunutie finančného uzavretia prvého balíka PPP projektov dáva vláde priestor, aby zabránila zdražovaniu a predlžovaniu výstavby.

30.04.2010 14:20
debata (82)

Podpis štvrtého dodatku k prvému balíku PPP projektov je totiž podľa Mikloša proti logike. Pôvodne sa podľa neho obhajovala vysoká cena tým, že termíny výstavby sú pomerne napäté. „Dnes sa ide cena zvyšovať a termíny predlžovať, čo je absolútne proti logike,“ povedal Mikloš s tým, že ani ceny stavebných prác sa v čase krízy nezvyšovali.

„Celkom určite by som považoval za korektné, ak by sa minimálne nijaký dodatok neprijímal, alebo ak sa nejaký prijme, aby sa nepredražovalo a nepredlžovalo,“ doplnil podpredseda SDKÚ. Zároveň dodal, že SDKÚ nie je proti výstavbe diaľnic a nechce ich zastaviť, ale upozorňuje na to, že sa to dá robiť rýchlejšie a lacnejšie. Či by strana v prípade účasti v budúcej vláde takúto zmluvu zrušila, Mikloš nepovedal s odôvodnením, že ešte žiadnu zmluvu nevidel. Tým zároveň obvinil vládu, že proces prípravy tohto projektu je netransparentný.

Podľa premiéra Roberta Fica je potrebná pri uzatváraní PPP projektov trpezlivosť. Banky sú totiž podľa jeho slov pri poskytovaní úverov konzervatívne. „Ak sa angažujú v tomto projekte také významné banky ako je Európska banka pre obnovu a rozvoj a Európska investičná banka má záujem sa angažovať, my to môžeme len privítať, ale tento projekt by bola veľká škoda, keby skončil na tom, že nedôjde k dohode s EIB. Potom budeme určite hľadať nejaké iné alternatívy, pretože nám veľmi záleží na tom, aby sa to veľmi rýchlo uzatvorilo, aby tie finančné toky boli čo najrýchlejšie na Slovensku,“ povedal premiér pre média po piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov.

Na otázku, či by sa financovania prvého balíka PPP projektov mohli zúčastniť iné komerčné banky premiér Fico odpovedal, že by nepredbiehal. Podľa jeho slov je stále prioritou, aby sa na financovaní podieľala Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) a Európska investičná banka (EIB).

82 debata chyba