Mečiar: Rozprával som sa s ľuďmi, ktorí strieľali na Milana R. Štefánika

Predseda HZDS Vladimír Mečiar tvrdí, že sa rozprával s ľuďmi, ktorí dostali rozkaz strieľať na lietadlo, ktorým sa na Slovensko vracal generál Milan Rastislav Štefánik.

02.05.2010 11:30
Štefánik, socha Foto: ,
Socha Milana Rastislava Štefánika.
debata (149)

„Nemienim skúmať okolnosti pádu jeho lietadla. Ani spochybňovať historickú verziu, ale rozprával som s ľuďmi, ktorí mi potvrdili, že dostali rozkaz: Zostreľte ho! A pálili na neho tým, čo vtedy na Slovensku bolo, pretože im veliteľ, zhodou okolností Čech, povedal, že je to maďarské lietadlo. Boli to ľudia, s ktorými som sa stretával pri zhromaždeniach. Vtedy slúžili v Československej armáde. Povedali, že ten rozkaz na zostrelenie Štefánika bol a strieľali po ňom. Či ho trafili, alebo to bola porucha lietadla, to spochybňovať nemôžem,“ povedal Mečiar.

Mečiar pripomenul, že Štefánik nikomu nevyhovoval. „Pre čechoslovakistov bol nacionalista. Pre katolíkov luterán. Pre komunistov antisovieta. Naozaj bol antisovietsky a viedol aj boje na ruskom fronte, čiže nevyhovoval komunistom. Ale bola to osobnosť, bez ktorej by nebolo ani československého štátu a nebolo by ani iných zmien. Keď dochádzalo k oceňovaniu zásluh urobili z neho bezvýznamného ministra vojny,“ uviedol Mečiar.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách v okrese Myjava. Zomrel 4. mája 1919 pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji pri návrate na Slovensko. M. R. Štefánik bol astronóm, politik, generál francúzskej armády. Stál pri zrode a bol spoluzakladateľom 1. Československej republiky . V rokoch 1914–1918 organizoval česko-slovenské légie v Srbsku, Rumunsku, Rusku, Taliansku a v roku 1918 protisovietsku intervenciu na Sibíri. Bol tiež členom Národnej rady v Paríži a prvý česko-slovenský minister národnej obrany.

149 debata chyba