Žilinské policajné psy majú strach

Najprv vyzerá všetko v poriadku. Policajný pes na dvore reaguje na figuranta, ktorý ho dráždi plieskaním biča. No keď "nepriateľ" zrazu začne cúvať cez veľké garážové dvere do haly, nemecký ovčiak zneistie. Bojí sa za ním vojsť dovnútra.

03.05.2010 06:00
debata (72)

Denník Pravda má k dispozícii videá z výcviku policajného psa Bonda. Zlyháva na nich i v ďalších situáciách. Ide o jedného zo psov, ktoré nakúpilo krajské policajné riaditeľstvo v Žiline za posledné tri roky od jediného dodávateľa zo Spišskej Novej Vsi.

Tajnosti

Zdroj zvnútra polície hovorí, že mnohé z nich sú pre policajné potreby nepoužiteľné. Riaditeľstvo to odmieta a tvrdí, že každý kúpený pes účelom služobnej kynológie vyhovuje. Nebolo však ochotné odpovedať na otázku, koľko psov za posledné tri roky od východoslovenskej firmy nakúpilo a za akú cenu.

Videá s Bondom ukázala Pravda uznávanému kynologickému odborníkovi Jozefovi Mrávikovi. Chovu vlčiakov sa venuje 27 rokov, psy cvičí aj pre americkú armádu a políciu. Po tom, čo si pozrel zábery, povedal: „Pre políciu je tento pes absolútne nepoužiteľný. Má toľko chýb, že by s ťažkosťami mohol byť umiestnený niekde do rodiny.“ Nevedel posúdiť, či chyby vyplývajú z povahy, alebo ide o problém socializácie. Tvrdí však, že ďalší výcvik nič nezlepší. „Možnosť, žeby sa s ním robila niekedy policajná práca, je nulová,“ skonštatoval.

Podľa informácií Pravdy došla k podobnému záveru i kontrola z policajného prezídia, ktorá sa prišla na Bonda pozrieť v januári. Nevhodnosť nakúpených psov bola demonštrovaná i na sučke Aure. Hovorca prezídia Viktor Plézel negatívne závery preskúšania nepotvrdil. „Obidva psy sú naďalej využívané v služobnej kynológii. Služobná suka Aura s predpokladom na využitie na špeciálne pachové práce a pes Bond po ďalšom výcviku s možnosťou využitia v klasickej kynológii,“ povedal.

Zdroj Pravdy hovorí, že Bond ani Aura dosiaľ nezložili povinné skúšky, aj keď ich riaditeľstvo kúpilo pred viac ako rokom.

Laici v komisii

Žilina vraj nákup od súkromníka pred bezplatným odberom šteniat z chovnej stanice policajného prezídia uprednostnila preto, aby v čo najkratšom čase nahradila psy vyradené pre vek alebo zdravotný stav.

Za kvalitu nakúpených psov ručí výkupná komisia. Jej zloženie v roku 2007 krajský policajný riaditeľ František Posluch zmenil. Ponechal v nej iba jediného odborníka – krajského kynológa. Zvyšných členov – okresného psovoda a psovoda, pre ktorého sa pes vykupuje, nahradil laikmi – žilinským okresným policajným riaditeľom a ekonómom z policajného riaditeľstva.

„Interný predpis bol prijatý z konkrétnych dôvodov vyvolaných policajnou praxou,“ zdôvodnila zmenu policajná hovorkyňa Jana Balogová. Komisia podľa nej pracuje „po odbornej stránke vysoko profesionálne“. Na otázku, koľkokrát chovnú stanicu za posledné tri roky využili, neodpovedala.

Podvod

Od spomenutého východoslovenského dodávateľa bola podľa zdroja Pravdy vykúpená pre celý kraj zhruba dvadsiatka psov. Nezvyčajné je, že každý z nich za úplne rovnakú sumu – 40-tisíc korún (1 328 eur) za kus. Posledné tri, medzi ktorými je i Aura a Bond ešte drahšie – po 1 560 eur. Kópiu tejto kúpnej zmluvy má Pravda k dispozícii. Vyplýva z nej, že psy boli zakúpené bez preukazu pôvodu. Bond a Aura však podľa informácií Pravdy majú na ušiach tetovaciu značku – čo je znak toho, že sú čistokrvné.

Pravda si dala cez chovateľa prelustrovať v Slovenskej únii chovateľov nemeckého ovčiaka tetovaciu značku Aury. Zistila, že predajca sa dopustil podvodu. Polícii predal suku, ktorá je v skutočnosti o rok staršia a nespĺňala vekové kritérium na výkup. V skutočnosti sa nevolá Aura ale Goya Rival Activ. Narodila sa 26. 11. 2005 a nie 17. 12. 2006.

Zdroj Pravdy tvrdí, že minimálne v okrese Žilina je vinou konania policajných funkcionárov služobná kynológia značne paralyzovaná. Nové psy nemožno podľa neho nasadiť ani len na prehliadku narušeného objektu, nieto na akciu typu ťažký futbalový zápas.

Policajné prezídium vedenie kraja bráni. „Všetky uvedené podnety nasvedčujú tomu, že poskytovaním nepresných a zavádzajúcich (nepravdivých) informácií chce niekto dehonestovať prácu kynológov a tým aj znevážiť činnosť celého Policajného zboru,“ tlmočil hovorca prezídia Viktor Plézel.

72 debata chyba