Ministerstvo potvrdilo územné rozhodnutie pre pezinskú skládku

Ministerstvo výstavby potvrdilo územné rozhodnutie pre kontroverznú skládku odpadov v Pezinku, ktorej výstavba v minulosti vyvolala protesty občianskych aktivistov. Informovala o tom iniciatíva Skládka nepatrí do mesta.

03.05.2010 10:22
protest, Košice, skládka, Pezinok Foto:
Výstavba skládky vyvoláva protesty občianskych aktivistov. Takto prišli Pezinčania do Košíc v polovici apríla protestovať proti postupu Ústavného súdu v kauze pezinskej skládky.
debata (1)

Územné rozhodnutie, ktoré je jedným z kľúčových rozhodnutí pre skládku, vydal bratislavský krajský stavebný úrad pred troma rokmi. Proti tomu sa postavilo mesto Pezinok pre jeho údajný rozpor s územným plánom mesta. „Ministerstvo (…) neakceptovalo územný plán mesta Pezinok, a tak nenašlo dôvod nezákonnosti preskúmavaného územného rozhodnutia a ponecháva ho v platnosti,“ uviedli aktivisti.

Úrad sa podľa nich odvolal na žalobu prokuratúry, ktorá žiada vyslovenie nezákonnosti mestského naradenia zakazujúceho skládku. Súd však v tejto veci nerozhodol a nariadenie ani územný plán nezrušil, upozornili aktivisti.

Územné rozhodnutie vydal úrad pod vedením Jána Mana mladšieho v máji 2007 pre firmu, na čele ktorej stál jeho otec. V orgánoch tejto firmy bol podľa aktivistov sám Ján Man mladší, pričom do územného konania bola vraj pripustená iba žiadajúca firma. Do sporu zasiahli aj Najvyšší súd a Ústavný súd, ktorý zrušil verdikt o zákaze prevádzky skládky. Napriek opakovaným protestom obyvateľov mesta a aktivistov sa na ňu začal vlani na jeseň navážať odpad.

1 debata chyba