Grécku nič nepožičiame, ak nezníži svoj sociálny štandard, tvrdí Fico

Slovensko nepodpíše žiadny bianko šek na finančnú pôžičku Grécku, pokiaľ tamojší parlament neprijme zákony na zníženie dôchodkov či platov o 25 percent. Povedal to premiér Robert Fico s tým, že Národná rada bude rozhodovať o pomoci až po voľbách 12. júna. Dodal však, že v prípade uťahovania opaskov v Grécku je skeptický. "Ja príliš Grékom neverím," povedal. "Grécko je každému fuk, každý si chráni svoje záujmy," dodal.

03.05.2010 17:03
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (282)

„Situácia v eurozóne je veľmi vážna. Hrozí pád kurzu eura i znehodnotenia peňazí Slovákov v bankách. Musíme sa teda postaviť na stranu ľudí a prijať rozhodnutia, ktoré zagarantujú, že ľudia sa nebudú musieť obávať o svoje vklady. Ak Grécko zbankrotuje, bude to mať veľký vplyv na stabilitu eura, i na vklady,“ tvrdil predseda vlády.

„Slovensko by malo byť pripravené do boja za finančnú stabilitu v Európe a postaviť sa za v klady svojich občanov. Uvedomme si, že Slováci majú vklady v bankách, ktoré sú dcérami zahraničných bánk – a tie majú svoje dlhopisy v Grécku. Aj II. pilier tam má svoje aktíva. Nebojujeme za Grécko, ale za Slovákov,“ dodal.

Krajiny eurozóny schválili cez víkend aktiváciu 110-miliardovej pôžičky pre Grécko, ktorú poskytne únia Aténam spolu s Medzinárodných menovým fondom (MMF) v nadchádzajúcich troch rokoch.

282 debata chyba