Prezident: Justícia potrebuje reformu. S Ficom to nevyriešite, odkázal Lipšic

Slovenská justícia potrebuje reformu, zmeniť by sa mala organizácia súdov, súdnej rady a disciplinárnych senátov. Občania pre súdne prieťahy strácajú dôveru v súdnictvo a viac ako slovenským súdom začínajú dôverovať európskym súdom, čo nie je dobré, povedal dnes po stretnutí s predsedom parlamentu Pavlom Paškom, premiérom Robertom Ficom a predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou prezident Ivan Gašparovič.

04.05.2010 17:10
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (41)

„Musíme vrátiť postavenie našim súdom ako súdom zodpovedným a spravodlivým, ktoré pomáhajú občanovi a zákonnosti. Toto bolo motívom nášho stretnutia,“ vysvetlila hlava štátu. Gašparovič neodpovedal na otázku, či sa situácia v justícii za posledné štyri roky Ficovej vlády zlepšila alebo zhoršila.

Gašparovič verí, že k zmenám príde v ďalšom volebnom období. Súdna rada, ktorej v súčasnosti šéfuje predseda Najvyššieho súdu SR a bývalý minister spravodlivosti za HZDS Štefan Harabin, by sa podľa prezidenta mala rozšíriť o ľudí z akadémie vied, ombudsmana či o zástupcov tretieho sektora. „Viete, že k tomu je potrebná aj zmena ústavy. Takže to je do budúcnosti moja predstava,“ doplnil.

Novinári zo sudcov spravili politické strany, domnieva sa Gašparovič. „Začali ste označovať sudcov, ktorí sú v pozícií, by som povedal, benevolentní voči takejto politickej strane, druhí, že sú náročnejší voči takejto politickej strane. A to nie je dobré. To sa musí do budúcnosti odstrániť. Sudca ozaj z tohto pohľadu musí byť totálne nezávislý. Absolútne nezávislý. Závislý musí byť len od ústavy, ústavných zákonov, zmlúv a vlastného svedomia. To je cieľ, za ktorý by sme mali všetci bojovať a nerozdeľovať sudcov na ľavých a pravých, tu má veľký podiel aj mediálna oblasť,“ spresnil.

Ani na opakované upozornenie prezident neodpovedal, čo si myslí o terajšom predsedovi Najvyššieho súdu Harabinovi, ktorý do funkcie nastúpil z ministerského kresla a spis na Generálnej prokuratúre zachytáva jeho telefonický rozhovor s údajným drogovým bosom Bakim Sadikim, po ktorom v súčasnosti pátra polícia. 

Lipšic: Treba radikálnu zmenu

Traja najvyšší ústavní činitelia sú spoluzodpovední za nelichotivú situáciu v slovenskej justícii, podpredseda KDH Daniel Lipšic preto považuje za absurdné, neprijateľné a za klamanie verejnosti, ak prezident Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico tvrdia, že chcú riešiť situáciu na súdoch a v súdnej rade.

„Títo ľudia stav spôsobili a stav nevyriešia. Je potrebná zmena, ktorá bude znamenať aj pomerne radikálnu zmenu v justícii,“ povedal na tlačovej besede Lipšic. Terajšieho šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina menoval do funkcie ministra spravodlivosti prezident na návrh premiéra Fica. „Pán predseda vlády v tom čase vždy a za každých okolností ministra Harabina obhajoval,“ poznamenal.

Snahu zlepšovať pomery v justícii traja najvyšší činitelia prezentujú preto, lebo idú voľby a ľuďom sa nepáči, že na Slovensku majú navrch aj v justícii rôzni podvodníci, mafiáni a skorumpovaní politici, domnieva sa podpredseda KDH. „Preto dnes reagujú, akoby skôr na upokojenie verejnej mienky, prezident a premiér, ľudia, ktorí spoluzodpovedajú priamo za dnešný stav v justícii. Pán prezident aj pred rokom vedel, kto je Štefan Harabin. Vedel o jeho kontaktoch s bosom albánskej drogovej mafie. Vie to aj pani predsedníčka ústavného súdu. Štefan Harabin je tvár právneho štátu á la Robert Fico,“ vysvetlil Lipšic. Osobne si nevie predstaviť, že slovenská justícia môže byť dôveryhodná, ak ju vedie človek ako Harabin.

41 debata chyba