V Bratislave vystavujú vojenskú techniku USA, Čína i Izrael

Desiatky vystavovateľov z európskych krajín, ako aj zo Spojených štátov, Južnej Kórey, Číny či Izraela predstavujú svoje produkty a služby na veľtrhu obrannej techniky IDEB, ktorý sa začal v Bratislave. Prehliadka je zameraná na nové systémy velenia, modernizáciu výstroja vojakov, pozemnú a leteckú techniku či radiačnú, chemickú a biologickú ochranu.

04.05.2010 17:34
Armáda, vojak, Božena Foto:
Ľahké obrnené vozidlo Božena RIOT.
debata (55)

Veľtrh potrvá do piatku a väčšinou je prístupný len pre odbornú verejnosť. Ľudia si vojenskú techniku budú môcť prezrieť až v posledný deň výstavy.

Z Česka prišla vyše päťdesiatka vystavovateľov, okrem iného spoločnosti Česká zbrojovka a Tatra Export. Slovensko zastupuje napríklad firma Stražan, vojenské opravárenské podniky v Novákoch a Trenčíne či spoločnosť Way Industries. Tá predstavila ľahké obrnené vozidlo Božena RIOT, ktoré je určené na zásahy pri demonštráciách a potláčaní nepokojov v obývaných oblastiach.

Nový mechanizmus je odvodený z odmínovacieho systému Božena, na ktorý je pripojený štít s maximálnymi rozmermi 3,75 krát osem metrov. Za štítom sa môže počas nepokojov ukryť zásahová jednotka. Stroj, ktorý je vybavený delom na slzný plyn či megafónom, sa ovláda na diaľku. Way Industries chce tento rok vyrobiť šesť kusov tohto vozidla, následná ročná produkcia by mohla dosiahnuť 16 až 20 mechanizmov. Spoločnosť doposiaľ vyrobila vyše 200 kusov odmínovacích zariadení Božena, ktoré využíva 25 krajín.

Súčasťou veľtrhu sú aj odborné konferencie venované špeciálnej technike a informačným a komunikačným technológiám.

55 debata chyba