Opozícia trvá na tom, aby sa o pôžičke Grécku hovorilo v parlamente

Robert Fico nechcel riešiť pôžičku Grécku pred voľbami. Napokon však bude musieť. SMK, SDKÚ a KDH požiadali o mimoriadnu schôdzu. Chystajú sa na nej riešiť, či má Slovensko požičať Grécku 816 miliónov eur a dosiahnuť, aby konečnú dohodu o pomoci Aténam musel schváliť parlament.

05.05.2010 16:19 , aktualizované: 19:42
Iveta Radičová Foto:
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová
debata (195)

Predseda parlamentu musí schôdzu zvolať do siedmich dní. „Odmietame alibistický prístup vlády, keď išlo o Fórum poslancov Karpatskej kotliny, bola koalícia schopná zvolať parlament zo dňa na deň,“ povedal Gyula Bárdos z SMK.

Opozícia vládu nemôže prinútiť, aby pripravila potrebné dokumenty pred 12. júnom, keď budú parlamentné voľby, ale žiada ju, aby do týždňa predložila stanovisko k dohode o poskytnutí pôžičky.

Diskutujte: Malo by aj Slovensko finančne pomáhať Grécku?

Iveta Radičová z SDKÚ tvrdí, že parlament by mal vládu zaviazať pre ďalšie rokovania eurozóny o pôžičke Grécku. Podľa nej za krízu môžu najmä grécke vlády a banky, ktoré sa správali pri poskytovaní úverov nezodpovedne a teraz chcú, aby sa na nich poskladali všetci občania eurozóny. „Kde máme istotu, že sa situácia nebude opakovať,“ hovorí Radičová.

Z pôžičky pre Grécko sa stala dôležitá predvolebná téma. SDKÚ aj SaS sa vzácne zhodli so SNS a sú proti pôžičke. Strany Smer, HZDS a KDH nie sú síce nadšené, ale Grékom by požičali, pretože iné riešenie nie je.

195 debata chyba