Lesníci zabili medveďa, ktorý mal zaútočiť na drevorubača

Tatranským lesníkom sa podarilo zastreliť problémového medveďa z Tatranskej Javoriny. Úspešnému strelcovi stačil na skolenie medveďa len jediný výstrel. Informoval o tom v Tatranskej Lomnici zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku Jozef Hybler.

06.05.2010 14:02
Medveď hnedý. Foto:
Lesníci sú presvedčení, že zastrelili toho správneho medveďa, čiže útočníka na drevorubača.
debata (21)

Na medveďa striehlo počas niekoľkých dní postupne asi 20 lesníkov. Medveďovi sa stala osudnou ďalšia návšteva Tatranskej Javoriny. Striehnuceho lesníka upozornili na príchod medveďa brechajúce psy. Podľa lesníkov medveď sa priblížil až do zastavaného územia obce.

„My sa domnievame a sme presvedčení, že ide o toho medveďa. Môže sa časom ukázať, že bude ďalší problémový jedinec, ale zatiaľ sme presvedčení, že ide o toho problémového medveďa,“ odpovedal Peter Spitzkopf zo Štátnych lesov TANAP-u na otázku, či ide o medveďa, ktorý pred pár dňami napadol lesného robotníka v Lysej Poľane.

Spitzkopf potvrdil, že v poslednom období bol v oblasti Tatranskej Javoriny zaznamenaný výskyt dvoch problémových jedincov. Lesníci mali povolenie na odstrel len jedného medveďa. V Tatranskom národnom parku nie je povolený pravidelný odstrel ani regulácia medveďov. Riešia sa mimoriadne situácie, k akej došlo v Lysej Poľane, keď medveď napadol človeka.

Ulovený medvedí samec vážil 159 kilogramov, dĺžku zadnej laby mal 24 centimetrov. Vek zastreleného medveďa odhadujú lesníci asi na šesť rokov. Podľa Jozefa Hyblera bol medveď na svoj vek mohutný. Ulovený medveď bude v nasledujúcom období predmetom komplexného výskumu.

Po skončení výskumov pracovníci Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici medveďa vypreparujú a vystavia ako exponát. Lesníci neplánujú použiť mäso z medveďa na prípravu nejakých gastronomických špecialít. „Medvedie steaky nebudú. Mäso by sa mohlo použiť na konzumáciu, keby bol vyšetrený na všetky predpísané vyšetrenia a spĺňalo by hygienický štandard. Momentálne sa týmto nezaoberáme,“ dodal Spitzkopf.

21 debata chyba