Fico chválil efektívnosť súdov, s Harabinom si skladali poklony

Predseda vlády Robert Fico považuje súdne prieťahy za najvážnejšiu výzvu nášho súdnictva. Odmietol však spájanie tohto problému s terajšou vládou, ktorá podľa neho urobila najradikálnejšie kroky smerujúce k náprave. Táto téma bude aktuálna aj v budúcom volebnom období. Premiér to povedal na stretnutí so zástupcami súdov pri príležitosti slávnostného odovzdania zrekonštruovanej budovy Krajského súdu v Prešove.

06.05.2010 15:38
Fico, Petríková, Harabin Foto:
Zľava: Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, premiér Robert Fico, predseda Krajského súdu v Prešove Igor Burger a ministerka spravodlivosti Viera Petríková počas otvorenia zrekonštruovanej budovy Krajského súdu v Prešove.
debata (65)

Súdne prieťahy nie sú podľa premiéra novou otázkou, riešili ich aj predchádzajúce vlády, ale neúspešne. Sú aktuálnou témou aj v iných krajinách. Sťažnosti na súdne prieťahy tvoria na Ústavnom súde SR 83 percent agendy. Na Európskom súde pre ľudské práva je toto číslo podľa premiéra pravdepodobne ešte vyššie.

Fico uviedol, že preto víta iniciatívu predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej v oblasti prieťahov v súdnom konaní, ktorú predstavila pred niekoľkými dňami. Ide o nastavenie kontrolného mechanizmu, ktorý má zabezpečiť preverovanie, ako sa súdy vysporiadali s rozhodnutiami Ústavného súdu SR vo veci prieťahov. „Na prvom mieste musí byť vždy občan a operatívne, pružné riešenie jeho sporov, podnetov a sťažností,“ uviedol premiér.

Diskutujte: Čo je podľa vás najväčší problém slovenského súdnictva?

Premiér je presvedčený, že jeho vláda urobila podstatné kroky na zefektívnenie súdnictva. V prvej etape riešili otázky trojdelenia súdnej moci – kreovala sa súdna rada a prijal zákon o súdoch. „Som priaznivcom prenášania ďalších právomocí z ministerstva spravodlivosti na súdnu radu. Obávam sa však, že súčasná atmosféra, ktorá je v spoločnosti doslova vybičovaná, nie je príliš naklonená takýmto rozhodnutiam. Ale budeme to musieť urobiť,“ vyhlásil premiér. Za dôležité rozhodnutie považuje zmenu štvorročného vymenovania sudcov na vykonávanie ich sudcovskej činnosti na doživotné menovanie.

Harabin pochválil Fica, že uvoľnil financie na rekonštrukciu

Fico na margo rekonštrukcie budovy povedal, že Krajský súd v Prešove má od štvrtka krásnu obnovenú budovu, v ktorej nájdu sudcovia a zamestnanci tie najlepšie podmienky pre svoju náročnú prácu. Na slávnostnom otvorení budovy Krajského súdu v Prešove bola aj ministerka spravodlivosti Viera Petríková a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Harabin označil bývalého ministra spravodlivosti Daniela Lipšica za zodpovedného za to, že sa rekonštrukcia predĺžila a zbytočne predražila o 4,6 milióna eur. Súčasne pochválil Ficovu vládu, že uvoľnila finančné zdroje na jej dokončenie.

Budova Krajského súdu v Prešove, ktorá je historickou a kultúrnou pamiatkou, bola zrekonštruovaná za približne 11 mil. eura. Stavebné práce sa začali v roku 1998. V prvej etape do roku 2003 sa tu preinvestovalo vyše 3 mil. eura. Na tri roky bola stavba pozastavená pre nedostatok financií. O ďalšom pokračovaní revitalizácie a rekonštrukcie objektu rozhodla Ficova vláda na výjazdovom rokovaní v Betliari v roku 2006.

Na Krajskom súde v Prešove pracuje 40 sudcov, priamo vo výkone je momentálne 38, dvaja sú na stážach. Podľa štatistiky v roku 2008 došlo na prešovský Krajský súd 6 640 vecí, v priemere na jedného sudcu pripadlo 179 prípadov. V sledovanom roku vybalili 6 555 prípadov agendy, na jedného sudcu pripadlo 177 vybavených prípadov pri vtedajšom počte 37 sudcov.

V Prešovskom kraji je osem okresných súdov, na ktorých pracuje 99 sudcov. Priemer došlých vecí a priemer vybavenej agendy je na jedného sudcu najvyšší z okresných súdov na Slovensku a na Krajskom súde v Prešove je priemer došlých vecí a priemer vybavených prípadov na jedného sudcu najvyšší zo všetkých krajských súdov v republike.

65 debata chyba