Počiatek dostal mandát podpísať zmluvu o pomoci Grécku

Minister financií Ján Počiatek dostal od vlády mandát podpísať rámcovu zmluvu o pomoci Grécku. O tom, či Grékom požičajú aj Slováci, však rozhodne až budúci parlament.

08.05.2010 08:55 , aktualizované: 11:37
Počiatek, Lajčák Foto:
Minister financií Ján počiatek (vľavo) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák počas mimoriadneho rokovania vlády o poskytnutí pomoci Grécku.
debata (97)

V sobotu ráno mimoriadne zasadala slovenská vláda, ktorá dala ministrovi Jánovi Počiatkovi poverenie podpísať rámcovú zmluvu o pomoci štátov eurozóny Grécku. Poverenie dostane aj od prezidenta Ivana Gašparoviča. Zmluvu podpíše ešte v sobotu. Podľa premiéra Roberta Fica však o poskytnutí či odmietnutí pôžičky rozhodne až budúci parlament, ktorý vznikne po júnových voľbách. Oznámil to aj v piatok na stretnutí lídrov únie prostredníctvom jednostranného vyhlásenia.

Podpis slovenského ministra financií pod rámcovú veriteľskú zmluvu je podľa Fica potrebný, pretože sa vyžaduje jednomyseľný súhlas eurozóny s pomocou – až potom môžu ostatné krajiny platiace eurom, ktoré už pôžičky schválili, začať poskytovať pomoc Grécku.

„Teraz ide najmä o euro, situácia je vážna,“ tvrdí Fico. Je tu tiež obava, že prichádza ďalšia vlna finančnej krízy. Podľa neho sú len dve možnosti. Alebo sa zomknúť, a spoločne pomôcť. „Alebo to necháme len tak a skončí sa to úplnou katastrofou v krajinách ako je Nemecko a Francúzsko, na ktoré je naviazaný slovenský export,“ povedal Fico. Všetky štáty eurozóny však považujú projekt eura za dobrý a úspešný a chcú ho za každú cenu zachovať, dodal.

Fico partnerov v eurozóne na stretnutí v piatok upozornil, že pôžička zo strany Slovenska podlieha ratifikácii parlamentu a že jej schválenie bude výrazne ovplyvnené ďalšou snahou Grécka sporiť a znižovať sociálne štandardy, na ktorých súčasnú výšku grécka ekonomika nemá.

Podľa ministra financií Jána Počiatka parlament pri schvaľovaní pôžičky Grécku nemožno obísť. „Na uvoľnenie prostriedkov je nutná novelizácia dvoch zákonov,“ povedal. Jedným z nich je zákon o štátnom rozpočte, podotkol minister.

Počiatek by mal podľa Fica rámcovú zmluvu o pôžičke Grécku podpísať ešte v sobotu, predtým však potrebuje splnomocnenie od prezidenta Ivana Gašparoviča. Hlava štátu by mala podľa informácií tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie dnes odcestovať do Ruska na oslavy 65. výročia víťazstva nad fašizmom.

Diskusia v slovenskom parlamente o pôžičke Grécku krátko pred voľbami nemá podľa premiéra žiadny zmysel a bola by iracionálna.

97 debata chyba