Radičová: Opozícia má na zloženie vlády. Smer, HZDS a SNS tam nechce

Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová si myslí, že predvolebné prieskumy už potvrdzujú, že pomer sympatizantov Smer a piatich stredopravicových opozičných parlamentných a neparlamentných strán (SDKÚ, KDH, SaS, SMK, Most-Híd) je na rozdiel od predchádzajúcich mesiacov 1:1. Podľa Radičovej dokáže spomínaná päťka v prípade dobrého volebného výsledky vytvoriť vládu.

09.05.2010 14:19
Iveta Radičová Foto:
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová
debata (149)

„Ako poznám volebné programy jednotlivých strán, tak z hľadiska preferencií máme jednoznačne k sebe najbližšie,“ uviedla Radičová v relácii STV O päť minút dvanásť. Túto možnosť pripúšťa napriek tomu, že medzi niektorými zo spomínaných strán sú isté animozity.

Podľa Radičovej v minulosti padali pikantné slová medzi Robertom Ficom a Vladimírom Mečiarom, Mečiarom a Jánom Slotom aj Slotom a Annou Belousovovou a napokon sa predsa len zišli v jednej koalícii. „Ja ani zďaleka pikantnosť druhej strany neberiem tak vážne ako odznievali na tejto strane,“ vyhlásila Radičová s tým, že prekážky medzi stredopravicovou päťkou sa samozrejme dajú odstrániť. „Nie je to predsa o živote strán apriori, to je o tom, s čím predstupujeme pred občanov, aby nám dali mandát,“ vysvetlila Radičová.

V relácii vymenovala Radičová dôvody, prečo po voľbách nechce spolupracovať so súčasnými stranami koalície Smer, SNS a HZDS. „Poznám štyri roky vládnutia tejto koalície. Odmietame ich z dôvodu štýlu tohto vládnuta, z dôvodu nadávania všetkým a každému za všetko, z dôvodu vyťahovania špinavostí vždy v situácii, keď bol vo vláde nejaký vážny problém, z dôvodu korupcie, zadlžovania krajiny,“ uviedla volebná líderka SDKÚ.

Radičová nepovažuje za problém opozície, že nemá jedného lídra, za dôležitejšie považuje, aby politické strany odpovedali na aktuálne problémy, ktorými spoločnosť žije. „Je to umelo vytvorený problém, " povedala na margo otázky o absencii lídra opozície. O efektívnosti štvorročnej opozičnej práce konštatovala, že " jedna vec je snaha, ktorú ako opozícia robíte a máte na ne nástroje, a druhá vec je, ako na ne reaguje koalícia“.

Podľa Radičovej sa to u nás rozdelilo na „kvázi správne“ riešenia, ktoré predkladá vláda a „úplne pomýlené a nesprávne“, ktoré predkladá opozícia. "Niektorým veciam sa nám nepodarilo zabrániť, nepodarilo sa nám ich zastaviť, " uviedla s tým, že keď je opozícia stále odmietaná, tak je to ťažké.

Nejasné zostáva, či bude Radičová na jesennom kongrese SDKÚ kandidovať na predsedu strany. Podľa nej je to podmienené úspešnosťou strany vo voľbách, ako volebné témy SDKÚ oslovia občanov.

149 debata chyba