Slováci idú žalovať na Maďarov

Do volebnej hry na Slovensku vstupuje zákon, ktorým chce Budapešť umožniť krajanom v susedných štátoch získať maďarské občianstvo. Nastávajúcemu šéfovi maďarskej diplomacie sa nepodarilo presvedčiť slovenského partnera Miroslava Lajčáka, že sa nemá čoho obávať.

12.05.2010 19:50
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (390)

Naopak, rozladený Lajčák po schôdzke s Jánosom Martonyim oznámil, že sa obrátime na medzinárodné inštitúcie. Pred Benátsku komisiu Rady Európy a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa tak po slovenskom jazykovom zákone dostane ďalší slovensko-maďarský spor.

Zákon o dvojakom občianstve bude v balíčku zákonov, ktoré Orbánov Fidesz predloží na zajtrajšie prvé rokovanie novozvoleného parlamentu. Jeho znenie nie je známe, Martonyi hovoril len o filozofii. Slovensku prekáža predovšetkým to, že Maďarsko zákon nekonzultovalo, hoci sa týka desiatich percent občanov SR.

„Vyjadril som poľutovanie nad rozhodnutím, pretože tento zákon bude prijatý bez konzultácie so slovenskými orgánmi. To nemôže byť na Slovensku vnímané ako priateľský krok zo strany nových autorít Maďarskej republiky,“ vyhlásil Lajčák. Napriek tomu, že Martonyi prišiel na Slovensko ešte pred vymenovaním do úradu, aby dal najavo vôľu Orbánovej vlády mať so susedom dobré vzťahy, v Bratislave pochopenie nenašiel. „Nebude to šťastný začiatok,“ konštatoval Lajčák k predloženiu sporného zákona.

„Dobre chápeme obavy Slovenska, ale tu nejde o teritóriá ani o historické otázky, ale o otázky ľudských práv,“ vysvetľoval Martonyi. Zdôraznil, že občianstvo sa bude udeľovať po individuálnej žiadosti zahraničného Maďara. Zákon má podľa neho zrovnoprávniť krajanov z okolitých štátov s ostatnými zahraničnými Maďarmi, ktorí už maďarské občianstvo získali. Ubezpečil, že s občianstvom sa nebude spájať právo hlasovať v maďarských voľbách, ani byť volený. Občianstvo bude môcť získať aj ten, kto nebýva v Maďarsku. Volebné právo sa však bude naďalej viazať na trvalý pobyt.

Bývalý veľvyslanec v Maďarsku Štefan Markuš nechápe odpor Slovenska voči maďarskému zákonu. „Nerozumiem tomu, prečo pán Lajčák stavia tak na hranu problém dvojakého občianstva. Je to bežná prax kultúrnych národov.“ Martonyiho návštevu považuje za jednoznačné ústretové gesto. Napriek tomu, že schôdzka potvrdila nezmieriteľné postoje k maďarskému dvojakému občianstvu a k slovenskému jazykovému zákonu, samotná ochota spolu hovoriť je podľa neho dobrým signálom.

Markuš si Martonyiho pamätá zo svojho pôsobenia v Budapešti. Vtedy bol tiež ministrom zahraničných vecí vlády Viktora Orbána. „Martonyi je veľmi múdry človek. Nie je konfliktný, je veľmi príjemný v komunikácii,“ hovorí Markuš. Budúceho šéfa maďarskej diplomacie pozná aj Miroslav Lajčák. V časoch ministrovania Martonyiho bol prvým človekom šéfa slovenskej diplomacie Eduarda Kukana.

Podľa bývalého veľvyslanca Maďari vôbec nemusia zákon konzultovať. Tvrdí, že dať krajanom možnosť občianstva je rozhodnutie zvrchovaného štátu a urobila ho väčšina európskych krajín. Odborník na európske právo Radoslav Procházka z KDH s tým nesúhlasí. Myslí si, že Maďarsko malo zákon konzultovať už len preto, že sa týka občanov Európskej únie. Malo by si byť vedomé aj psychologických dôvodov. Dvojité občianstvo ako také však nemusí byť problémom. „Štandardnosť alebo neštandardnosť takéhoto zákona vychádza z toho, s akými právami by bolo toto občianstvo spojené.“

Politológ László Öllös z Fórum inštitút pre výskum menšín vidí za reakciou ministra Lajčáka predvolebný ťah Smeru. „Maďarská karta sa tu vyťahuje už dlho. Časť politikov vidí strednú Európu ako oblasť národného boja,“ hovorí.

390 debata chyba