Fico: Maďari môžu stratiť slovenské občianstvo. Slota vytiahol Hitlera

Premiér Robert Fico (Smer) varoval Maďarsko pred plánmi prijať zákon, ktorý by umožnil Maďarom na Slovensku získať aj maďarské občianstvo. Zákon by podľa neho znamenal pre Slovensko bezpečnostné riziko. Naznačil, že keby príslušníci maďarskej menšiny dostali občianstvo Maďarska na základe takéhoto zákona, mohli by stratiť slovenské.

13.05.2010 09:53 , aktualizované: 12:21
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (825)

Zákon o dvojitom občianstve chystá víťaz maďarských volieb, konzervatívna strana Fidesz na čele s Viktorom Orbánom. Legislatívou by sa podľa politika Fideszu a nominanta na post ministra zahraničných vecí Jánosa Martonyiho mal začať zaoberať nový maďarský parlament, ktorý sa po prvý raz zíde v piatok. Slovensko ešte v stredu povolalo svojho veľvyslanca z Budapešti na konzultácie.

Diskutujte: Prekáža vám, ak by Maďari na Slovensku mali aj maďarské občianstvo?

„Toto je vážne bezpečnostné riziko,“ tvrdil Fico. Vyhlásil, že prijatie občianstva Maďarska na základe maďarského zákona by mohlo mať pre záujemcov vážne dôsledky. Okrem možnej straty slovenského občianstva tiež naznačil, že noví maďarskí občania by napríklad nemohli pracovať v bezpečnostných zložkách.

Premiér ďalej vyhlásil, že hrozí vážne zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov. V prípade schválenia zákona sa podľa neho Slovensko chce obrátiť na vysokého komisára OBSE pre menšiny.

Na Slovensku žije približne pol milióna ľudí maďarskej národnosti. Nový spor medzi Bratislavou a Budapešťou vypukol mesiac pred parlamentnými voľbami na Slovensku. Fico pripustil, že spor o občianstvo môže ovplyvniť predvolebné dianie.

Slovenské zákony v súčasnosti umožňujú ľuďom mať dvojité štátne občianstvo. „Aj občan iného štátu môže požiadať o občianstvo Slovenskej republiky a pritom si ponechať pôvodné občianstvo, ak to legislatíva daného štátu umožňuje,“ povedala Alena Koišová z ministerstva vnútra.

Slovensko by malo podľa SNS stiahnuť veľvyslanca

Ak Maďarsko príjme zákon o dvojakom občianstve, Slovensko by podľa lídra SNS Jána Slotu malo stiahnuť svojho veľvyslanca z Budapešti Petra Weissa. Slovenská republika by podľa neho zároveň mala vypovedať zmluvu o dobrých susedských vzťahoch, ktorú máme s Maďarskom uzavretú, keďže schválením zákona o dvojakom občianstve by ju Maďari porušili.

Pripravovaný zákon o dvojakom občianstve považuje Slota za „zlovôľu a prípravu na niečo, čo pripomína tridsiate roky, kedy Hitler zneužil dvojaké občianstvo v Rakúsku, Česku a Poľsku a rozpútal druhú svetovú vojnu“.

„Nehovorím, že sa niekto silou-mocou pripravuje na vojenské napadnutie Slovenska, ale zákon o dvojakom občianstve nevyvoláva pozitívne prvky priateľstva medzi oboma štátmi,“ konštatoval predseda SNS.

Slotovci začali zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze k otázke dvojakého občianstva. SNS bude presadzovať, aby v prípade schválenia takéhoto zákona v Maďarsku Slovensko prijalo legislatívu, ktorá zabráni jeho účinnosti v SR. Slota naznačil, že by mohol fungovať mechanizmus, podľa ktorého by sa občania, ktorí prijmú maďarské dvojaké občianstvo, museli vzdať slovenského občianstva, de facto by mohli byť občanmi iba jedného štátu.

Spomínanou právnou úpravou podľa podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej šéf Fideszu Viktor Orbán priamo zasahuje do slovenských parlamentných volieb s cieľom posilniť SMK. Podľa nej časom môžu Maďari na Slovensku s dvojakým občianstvom v spolupráci s vládou v Budapešti žiadať o územnú autonómiu.

Za zbytočnú, prehnane dramatickú, až hysterickú označil predseda SMK Pál Csáky reakciu premiéra Roberta Fica na zákon o dvojakom občianstve.

Csáky vníma slová Fica ako snahu o odpútanie pozornosti „od vlastnej neschopnosti riešiť, alebo neriešiť dopady gréckej krízy na občanov Slovenskej republiky.“ Podľa Csákyho sa totiž nestalo nič dramatické, „jeden občan Maďarskej republiky navštívil Slovensko a oznámil určitý zámer. V maďarskom parlamente ešte zákon ani nebol predložený a on už tu hovorí o nejakých bezpečnostných rizikách,“ zhodnotil.

Naopak, poslanec a generálny sekretár Smeru Ján Richter je presvedčený, že Fico reagoval adekvátne. „Táto téma nebola vyvolaná na Slovensku, ale u našich susedov v Maďarskej republike a je nutné na to reagovať,“ zdôraznil pred novinármi. Kým zvolanie mimoriadnej schôdze ku gréckej pôžičke iniciované opozíciou bolo podľa neho politikárčením, prípadné zvolanie mimoriadnej schôdze k dvojakému občianstvu vníma ako „zodpovednosť z hľadiska národnoštátnych záujmov.“

825 debata chyba